Entrevista AMB EL CATEDRÀTIC DE PREHISTÒRIA

Miquel Molist: «El Raval acull poblacions des del 6.000 aC»

«El Raval acull poblacions des del 6.000 aC»_MEDIA_1

«El Raval acull poblacions des del 6.000 aC»_MEDIA_1 / Ferran Sendra

1
Es llegeix en minuts
C. S.
BARCELONA

Miquel Molist (Manlleu, 1956) dirigeix el laboratori que impulsa el projecte Prehistòria de Barcelona, que des de la Universitat Autònoma analitza les riqueses antropològiques del neolític i del bronze antic descobertes en aquests últims anys majoritàriament al Raval.

-¿La troballa més significativa?

-Diverses. Ara tenim la certesa que el Raval va acollir poblacions prehistòriques des del 6.000 aC, però a partir del 3.000 aC va ser ocupat de manera reiterada.

-¿Què caracteritza Barcelona?

-D'ocupacions neolítiques a zona litoral, tocant el mar, se'n coneixen ben poques. Les fluctuacions marines i la intensa ocupació antròpica han destruït les restes. Barcelona és una excepció antropològica.

-¿Per què es van assentar al Raval?

-Era una zona pantanosa, pròxima al mar, amb torrents d'aigua (la Rambla n'era un), pròxima a les muntanyes de Montjuïc i de Collserola, una situació geogràfica excepcional i un ecosistema privilegiat pels recursos marins i per la terra perfecta per al cultiu.

-Les obres de l'AVE van destapar un poblat neolític a Sant Andreu.

-És un descobriment molt interessant en un territori on no teníem documentat que hi hagués assentaments neolítics.

-¿Com vivien aquestes poblacions?

-Tenien, entre cometes, bona vida. Eren sedentaris, cultivaven bàsicament cereals, coneixien els animals domèstics de la dieta mediterrània. O sigui, consumien vaca, ovella, cabra, bou i porc. S'alimentaven no solament de les proteïnes de carn, també de llet. Tenien petits ramats. L'esperança de vida era molt inferior a l'actual, amb un alt índex de mortalitat infantil.

-¿Com es protegien del fred?

-En el neolític el teixit comença a adquirir rellevància. A Barcelona no n'hi ha restes, però per altres localitzacions mediterrànies sabem que les teles eren de lli. Després van utilitzar la llana.

-¿Què hi guardaven al magatzem?

-Llavors, vegetals, cereals, com ara llenties i blat, i productes animals salats i fumats.

-¿A partir de l'estudi forense de l'esquelet què es pot saber?

-Les patologies, la causa de la mort, el sexe, l'edat, l'alimentació, si eren sedentaris o no.

Notícies relacionades

-¿Diferències bàsiques entre el neolític i el bronze?

-En el bronze, la vida quotidiana no havia evolucionat tant, la tecnologia, sí, per l'aparició del metall. El sistema de bestiar estava consolidat. La producció d'aliments era més elevada i també el procés de conservació i emmagatzematge. La població era més densa.