nova victòria judicial de ciu RESPECTE A un projecte del 22@

El Suprem també anul·la la reforma de l'Eix Llacuna

El tribunal rebutja el recurs presentat per l'ajuntament i avala la decisió del TSJC

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

El Tribunal Suprem ha confirmat la nul·litat del pla de reforma interior (PERI) de l'Eix Llacuna, situat al districte econòmic 22@, al Poblenou, atenent la demanda que el 2002 va presentar el grup municipal de CiU. És la segona vegada que els jutges tomben el projecte, després que el 2006 va ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) qui ja s'hi va postular en contra. Els nacionalistes, que ahir van informar de la decisió a través d'una nota, van veure «confirmades» les seves tesis, mentre que des de l'ajuntament s'assenyalava que la legislació sobre la qual es basa «no està vigent».

La resolució desestima d'aquesta manera el recurs presentat pel consistori el 2006 davant uns fets que es remunten al 25 d'octubre del 2002, quan l'ajuntament va aprovar la reforma d'aquesta zona compresa entre els carrers de Pere IV, Roc Boronat, el cementiri del Poblenou i la Llacuna, en paral·lel a la rambla del Poblenou. El projecte va despertar la ira dels veïns, ja que inicialment es preveia la construcció de nou gratacels de fins a 72 metres d'altura que el consistori finalment va acceptar reduir.

ARGUMENTS CONTRA EL PLA / El regidor de CiU Joan Puigdollers va explicar ahir a Europa Press que la decisió del Suprem, datada el 23 de març, avala la tesi de la seva formació, segons la qual el pla es va fer malament perquè «afectava canvis a les zones verdes que no estaven ben tramitats». Altres arguments que els nacionalistes van fer servir contra el PERI de l'Eix Llacuna i que el TSJC va donar per bons van ser la «violació del règim legal del sòl» i, per tant, el fet de «no respectar el règim de cessions i càrregues de la llei d'urbanisme anterior», i l'aplicació de conceptes que no recollien les lleis en vigor en el moment de l'aprovació, l'octubre del 2002.

Fonts de la regidoria d'Urbanisme van defensar que la sentència, que encara no se'ls ha notificat per les vies ordinàries, «no té cap efecte perquè la legislació sobre la qual es basa ja no està vigent», de manera que el PERI, segons el seu parer, és «perfectament vàlid». «Amb el recurs quedava clara la voluntat de CiU de dificultar les cessions de sòl a l'ajuntament per construir equipaments i vivendes públiques. El desig de CiU era ajudar els particulars a obtenir més plusvàlues i evitar cessions a la ciutat», van assenyalar les mateixes fonts.

Notícies relacionades

ACORD VEÏNAL / L'Eix Llacuna és un més dels múltiples projectes urbanístics que busquen convertir el 22@ en la nova zona de negocis de Barcelona. Després de l'empipament inicial dels veïns, l'ajuntament va aconseguir un acord que beneficiés les dues parts, i, actualment ja s'han construït la majoria d'edificis -oficines, hotels, vivenda pública...- que preveia el pla.

Per la seva part, Puigdollers va destacar que la sentència del Tribunal Suprem arriba al final del mandat, i va ironitzar sobre la possibilitat que sigui un ajuntament liderat pel candidat de CiU, Xavier Trias, el que hagués d'aplicar la decisió.