TRES CÀRRECS IMPUTATS

Els veïns de Ciutat Vella es personaran com a acusació particular en la presumpta trama de corrupció al districte

Escarp recolza la decisió, però rebutja les crítiques a la "inactivitat" de l'ajuntament abocades per l'associació veïnal

2
Es llegeix en minuts

L'Associació de Veïns del Barri Gòtic es personarà com a acusació popular en la causa oberta contra la presumpta trama de corrupció en el districte de Ciutat Vella en relació amb la tramitació fraudulenta de llicències d'apartaments turístics i establiments hotelers. L'anunci de la presentació demà d'una querella contra els tres imputats, els funcionaris municipals Heliodoro Lozano i Elena Ariza i l'enginyer Joaquín Quílez, s'ha fet en una roda de premsa de representants de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona i de la Xarxa Ciutat Vella, que recolzen la iniciativa.

L'advocat dels veïns, Jaume Asens, ha explicat que per prudència davant la falta de coneixement directe del sumari la querella es dirigeix només contra les tres persones imputades i que es recorre a la figura de l'acció popular perquè és la que garanteix la personació independent dels partits polítics i les administracions públiques.

Asens ha manifestat la seva confiança que la jutge admetrà la querella i fixarà a l'associació una petita fiança o cap "perquè la investigació ja està iniciada". Segons l'advocat, tot indica que en el cas de la tramitació de llicències d'activitat a Ciutat Vella els mecanismes de control intern de l'Ajuntament de Barcelona van fracassar ja que va ser arran de la investigació policial d'un altre trama, la dels prostíbuls Saratoga i Riviera, que van partir les denúncies.

Campanya de mobilització ciutadana

En nom de l'Associació de Veïns del Barri Gòtic, Reme Gómez, ha denunciat que "en aquest cas, els representants polítics han donat una resposta poc clara i no contundent". Gómez ha acusat les administracions de "complicitat per la inacció" en les denúncies d'irregularitats que li arribaven des de les entitats veïnals i ha recordat que l'entitat fa anys que s'oposa a l'existència d'apartaments turístics i denuncia els problemes relacionats amb ells.

La líder veïnal ha reclamat que es revisin les llicències de pisos turístics atorgades, es retirin les irregulars i es tanquin els apartaments que continuen treballant, malgrat no comptar amb llicència d'activitat.

En la mateixa reunió, el portaveu de la Xarxa, Jordi Bonet, ha anunciat una campanya de mobilització ciutadana contra la corrupció i per la transparència al districte de Ciutat Vella, que parteix de la convicció de "l'existència d'una xarxa de corrupció i extorsió" al districte "que implicaria consellers i alts càrrecs municipals i que seria responsable de les amenaces a l'exregidora Itiziar González".

Bonet ha assegurat que quan el socialista "Carles Martí era el regidor del districte" les entitats veïnals ja van advertir que s'estaven cometent irregularitats en la tramitació de llicències d'apartaments turístics i no els van atendre.

La rèplica de l'ajuntament

Notícies relacionades

Per la seva part, la regidora de Ciutat Vella i portaveu municipal, Assumpta Escarp, ha qualificat de "bona decisió" l'anunci de l'associació veïnal. El que no li ha semblat bé són les crítiques a la "inactivitat" de l'ajuntament contra la corrupció en el districte que s'han fet en la roda de premsa convocada per les entitats veïnals.

Escarp ha criticat que s'acusi l'ajuntament d'"inactivitat" quan "des del primer moment, va posar a disposició de la jutge el primer correu electrònic amb denúncia que va arribar, ha fet aflorar tots els temes que van sorgint i els ha posat a disposició de la jutge".