NOU PAS PER A LA CONSTRUCCIÓ D'UN EQUIPAMENT DISSORTAT

La Biblioteca Provincial obrirà les portes finalment l'any 2014

L'edifici, que tindrà un cost de 37,4 milions, es disposarà en paral·lel a l'estació de França

El projecte guanyador del concurs del ministeri vol integrar l'equipament amb la Ciutadella

Dues simulacions informàtiques de la seu de la futura Biblioteca Provincial, al costat de l’estació de França.

Dues simulacions informàtiques de la seu de la futura Biblioteca Provincial, al costat de l’estació de França. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA
BARCELONA

Just ara que els partits polí-

tics catalans insisteixen per aconseguir que desa-pareguin les províncies, amb aquell primer pas que va suposar l'aprovació de la nova llei d'ordenació i el naixement de les vegueries, sembla que Barcelona tindrà, finalment, la seva Biblioteca Provincial. El Ministeri de Cultura -administració que finança les obres- va presentar ahir, juntament amb la Generalitat

-que la gestionarà- i l'ajuntament -que ha cedit un solar al costat de l'estació de França- el projecte arquitectònic de la instal·lació. Si es respecten els temps habituals, el projecte executiu podria estar llest el 2011 i això vol dir que, després dels tres anys previstos d'obres, la inauguració es produiria el 2014.

Després d'una tortuosa història, iniciada el 1987, amb Jorge Semprún com a ministre de Cultura, en què successivament es va mirar d'adaptar la Biblioteca Provincial en diferents solars i edificis històrics, gairebé tots emblemàtics, l'Ajuntament de Barcelona va cedir, el gener del 2009, el solar de l'estació de França. Abans s'havien posat a sobre de la taula emplaçaments tals com la presó Model, la plaça de toros de Les Arenes, el convent dels Àngels, l'antic estadi de l'Espanyol, l'edifici de Can Jorba

(al Portal de l'Àngel) i la fàbrica de Ca l'Aranyó, seu avui d'un dels clústers de l'audiovisual del 22@.

DECISIÓ DE CULTURA / El Ministeri de Cultura va decidir el 21 de juny el concurs convocat per realitzar l'obra. D'entre les 71 propostes, l'elegida va ser la dels estudis Nitidus i Betarq, amb l'arquitecte Josep Maria Miró Gellida al capdavant. Es tracta de tres volums escalats en forma de paral·lelepípede units per la base que efectua tasques de distribució de fluxos de persones.

Tindrà una superfície de 18.000 metres quadrats, 3.000 més dels que estaven previstos aixecar quan el projecte, llavors d'Enric Sòria i Rafael Cáceres, estava previst que s'aixecarà a l'antic mercat del Born.

Notícies relacionades

ESPAIS FLEXIBLES // Orientada en paral·lel a la platja de vies de l'estació de França, és a dir amb la façana donant a l'avinguda del Marquès de l'Argentera, la nova biblioteca reforçarà el pol de coneixement creat al voltant de la Universitat Pompeu Fabra, a l'altre costat del parc de la Ciutadella. La biblioteca, que costarà 37,4 milions d'euros, adquirirà tot el seu sentit quan s'executi l'esperada ampliació del parc cap al mar, tal com preveu el pla director de la Ciutadella.

Sobre l'interior de la biblioteca, la intenció de l'autor del projecte és dotar els geomètrics volums d'espais molt flexibles per permetre el canvi d'ús en funció de la franja horària.