control de la fauna urbana

BCN contracta el sacrifici de 64.700 coloms en 16 mesos

L'ajuntament mantindrà la xifra d'unes 41.000 aus eliminades a l'any

Es descarta implantar colomars controlats com demana l'entitat ADDA

Una bandada de coloms a la plaça de Catalunya, ahir.

Una bandada de coloms a la plaça de Catalunya, ahir. / JONATHAN GREVSEN

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

La croada municipal contra la superpoblació de coloms que pateix Barcelona es manté ferma. L'ajuntament acaba d'adjudicar un contracte a l'empresa Colomba Control per capturar i sacrificar 64.700 exemplars fins al desembre del 2011. La xifra se suma als 23.000 coloms liquidats des de principis d'any, de forma que es manté la quota d'aproximadament 41.000 anuals que es van eliminar el 2009, quan es va doblar el balanç, davant l'evident creixement d'aquesta espècie.

L'últim cens, del 2006, va establir que a Barcelona hi havia 256.000 coloms. La mitjana per quilòmetre quadrat (de 4.000 a 6.500 en alguns districtes) és 10 vegades superior a la que aconsellen els experts, tot i que el responsable municipal de Vigilància i Control de Plagues Urbanes, Víctor Peracho, considera una quimera arribar a aquesta densitat ideal, segons informa Europa Press.

El que sí que espera el consistori és que almenys la xifra es redueixi de mica en mica. Sembla que la contundent intervenció de l'any passat ha començat a donar fruit, ja que les denúncies de ciutadans relacionades amb coloms van passar de 380 el 2007 a 299 el 2009.

COMPLICITAT / Peracho creu que, més enllà de la captura amb xarxes per posteriorment asfixiar-los amb diòxid de carboni, és essencial poder comptar amb la col·laboració dels ciutadans. De fet, una de les raons per les quals es reprodueixen sense problemes és l'afició que comparteixen molts barcelonins d'alimentar-los contínuament. Aquesta circumstància unida al clima de la ciutat i a la facilitat que tenen per nidificar a qualsevol edifici compliquen molt el control de la seva proliferació.

Amb les dades històriques a la mà, la realitat és que entre el 1991 i el 2006 la població de coloms va augmentar de 184.000 a 256.000, malgrat que els últims 19 anys se n'han eliminat 413.000.

No obstant, la presidenta de l'Associació de Defensa dels Animals (ADDA), Carmen Méndez, ha criticat el sistema escollit per l'ajuntament per fer front al problema, al considerar que tot i que s'elimini la quarta part d'una colònia de coloms, la població recupera la densitat original en 24 mesos. Méndez assegura que hi ha diversos estudis que corroboren aquest «efecte rebot». Com a alternativa, proposa la creació de colomars ecològics com els instal·lats en altres ciutats europees, on se'n controla el creixement substituint els seus ous per ous falsos perquè no fugin a reproduir-se a altres

Notícies relacionades

punts.

Peracho replica que no existeixen informes que avalin la validesa d'aquest sistema, que a més no seria útil en una gran ciutat com Barcelona per les altes despeses de manteniment i control que comportaria. Així mateix, insisteix que l'Agència de Salut Pública municipal també desenvolupa mesures preventives per espantar-los.

Temes:

Coloms