NOVA iniciativa CULTURAL A LA VILA OLÍMPICA

Un museu mostrarà com perceben el món els cecs

La instal·lació Diàleg a la Fosca s'obrirà l'any que ve al Moll de la Marina

L'equipament reprodueix escenaris de la vida quotidiana totalment a les fosques

Imatge virtual de l’edifici que acollirà el museu Diàleg a la Fosca, al Moll de la Marina.

Imatge virtual de l’edifici que acollirà el museu Diàleg a la Fosca, al Moll de la Marina. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

A partir del pròxim hivern Barcelona acollirà un museu pioner a Espanya on el visitant podrà conèixer com se sent un cec. «Serà un lloc en què hi és tot, però no es veu res», va descriure en la presentació del projecte Carlos Bloss, president de la Fundació Diàleg a la Fosca, promotora de la iniciativa, amb la col·laboració de l’ONCE i de l’Ajuntament de Barcelona, que ha cedit a l’entitat el terreny de 3.800 metres quadrats al Moll de la Marina, a la Vila Olímpica, on s’emplaçarà l’equipament. «L’espai ens demanava omplir de contingut aquest magnífic continent», va apuntar l’alcalde, Jordi Hereu.

Diàleg a la Fosca no és una exposició sobre la ceguesa. Pretén ser una plataforma per a la comunicació entre persones diferents sense condicionants visuals que permeti «analitzar, relativitzar i eliminar prejudicis mutus», va explicar Bloss.

A l’entrada del futur museu s’entregarà al visitant un bastó i se li presentarà el guia, invident, que li donarà la primera consigna per moure’s pel món a les fosques: «Parla, aquí qui no parla no existeix». Durant la ruta per les diferents sales del centre, totalment a les fosques, el visitant descobrirà com la resta de sentits s’aguditzen per moments i s’adonarà que, en la foscor, el cec és el líder, el que domina el terreny. «Es produeix un canvi de rols. Una reversió de l’experiència. Les persones cegues són, en aquest entorn, les guies que garanteixen l’orientació i la mobilitat», va destacar Bloss. En els diferents espais, totalment mancats de llum, es recrearan un parc, una ­zona urbana, un mercat, una passejada en barca, i fins i tot un bar ­restaurant.

El president de la fundació va il·lustrar les sensacions que els visitants experimenten a Diàleg a la Fosca –100 ciutats del planeta han acollit la mostra itinerant de la fundació internacional, que ara s’instal·la com a museu permanent a Barcelona– amb la dedicatòria que algú va deixar en el llibre de visites d’una d’elles: «Gràcies, gràcies. Els cecs m’heu ensenyat a veure-hi».

Notícies relacionades

Bloss també va posar èmfasi en la funció cultural i educativa del museu: «Promou la trobada i el diàleg entre persones de condicions diverses, a la vegada que suposa una experiència sensorial i d’aprenentatge que busca trencar prejudicis».

GENERADOR D’OCUPACIÓ / Al centre està previst que hi treballin 76 persones, el 80% de les quals amb alguna discapacitat. «Per treballar aquí la discapacitat no és un impediment sinó una qualificació. Necessitem els coneixements dels cecs», va avançar Bloss. Teresa Palahí, delegada territorial de l’ONCE a Catalunya, va anar més enllà i va parlar de la plataforma per incorporar-se al món de l’empresa ordinària que suposarà el museu, gràcies al treball de sensibilització del centre, que també organitzarà sessions de motivació per a empreses.