renovada oferta verda

Sarrià-Sant Gervasi posa al dia dos antics jardins

2
Es llegeix en minuts

Un ronda els 20.000 metres quadrats i l’altre es ­queda en 626. Un és ­àmpliament conegut pels veïns del ­districte, i l’altre és un petit secret per descobrir. Però tots dos com­parteixen una renovació en ­profunditat que multiplicarà el seu ús ­veïnal i dignificarà dos espais verds ­his­tòrics de Sarrià-Sant Gervasi: els jardins de la Tamarita i de ­Por­tolà, respectivament. El segon, ­d’estil ­romàntic, es va inaugurar ahir, mentre que a la Tamarita en­cara l’esperen més de sis mesos d’obres.

Els jardins de Portolà conformen un d’aquells racons de Barcelona que subjuguen el visitant, tant per la seva ubicació (amagats al Putget, darrere de l’avinguda de la República Argentina), com per la seva ­quietud i el seu estil intimista. L’ajuntament ha invertit 218.160 euros a recuperar aquesta petita ­joia, que pertany a una finca d’estil modernista de principis del segle passat. La regidora Sara Jaurrieta explica que la filosofia de la intervenció ha estat conservar els detalls que li donen personalitat, com mosaics (recuperats) i el manteniment de camins i escales.

PERMUTA / El petit pulmó verd va acollir una vinya a finals del segle XVIII, encara que la seva propietària, ­Rosa de Portolà, va encarregar l’obertura dels carrers que l’envolten (el primer terç del XIX) per facilitar la ­mobilitat a la zona. Durant els últims anys l’Ajuntament de Barcelona va nego­ciar amb l’últim propietari per evitar que s’aixequessin pisos a la zona. ­Finalment, es va produir una permuta de ­terrenys que ha permès al dis­tricte obrir un nou espai verd al públic.

Notícies relacionades

Entre els treballs que s’hi han portat a terme figura la renovació del paviment, l’obertura d’una entrada per Claudi Sabadell, la creació d’una zona de descans, la restauració dels ornaments existents, i la renovació de llum, canalitza­cions i reg. La seva posada a punt es completarà amb la rehabilitació de l’impressionant edifici que el corona. De moment, l’ajuntament rehabilitarà el seu exterior per acollir temporalment un centre d’educació especial, gestionat per la Generalitat, que assumirà la reforma interior. Posteriorment serà un equipament de barri, detalla Jaurrieta.

L’enorme jardí de la Tamarita, adquirit pel municipi l’any 1990 i bastant deteriorat, s’endurà 1,5 mi­lions d’euros en millores, en aquesta ocasió en el marc del pla d’obres de Zapatero. El generós espai, amb accés principal pel número 49 del passeig de Sant Gervasi, està parcialment tancat per obres, que inclouen la restauració dels seus ornaments i fonts, la renovació del paviment, vegetació, mobiliari i restauració de la tanca i les casetes de vigilància.