POLÈMIC AUGMENT D'UN IMPOST MUNICIPAL

Rebel.lió veïnal per la revisió del cadastre a Vilanova del Camí

L'alcalde informarà la fiscalia de l'incident que va acabar amb l'assalt a l'ajuntament

2
Es llegeix en minuts
JOSEP SALLENT
VILANOVA DEL CAMÍ

Un policia local ferit, un ple municipal suspès mitja hora i més de 50 persones increpant a la sala els governants locals i resistint-se a empentes a ser desallotjats pels Mossos d'Esquadra. Aquests van ser els resultats de la cassolada convocada dilluns a la nit per protestar contra la revisió cadastral de Vilanova del Camí i que es va acabar en una revolta veïnal en el ple municipal. L'ajuntament, governat pel PSC i ICV, tramitarà a la fiscalia els informes policials per "depurar responsabilitats" entre els convocants de la protesta, el PP i Independents per Vilanova (IPV), tots dos a l'oposició.

A la cassolada, convocada davant de l'ajuntament a la mateixa hora del ple, hi van anar uns 300 veïns indignats per l'increment de valor cadastral, que es repercutirà en els augments anuals de l'IBI dels pròxims deu anys. El rebut de l'impost ha experimentat pujades, per a alguns veïns, que oscil.len entre els 80 i els 500 euros. La revisió cadastral no es revisava des de l'any 1985, quan el preu del sòl estava molt per sota de l'actual.

Durant la cassolada, la indignació dels concentrats va pujar de to quan no van aconseguir que l'alcalde, Joan Vich (PSC), sortís al carrer a donar explicacions. Els manifestants van tallar el carrer d'Igualada i van provocar llargues retencions de vehicles. A més, un grup nombrós va entrar a l'edifici de l'ajuntament. Els tres policies locals que formaven un cordó a l'accés a la sala de plens no van poder impedir l'entrada, a empentes, de més de 50 persones, i un d'ells va resultar ferit a causa de les contusions.

Un cop a la sala, els veïns van llançar consignes com "lladres", "no al cop de cadastre" i "mans enlaire, això és un atracament". Poc després es van desplaçar al lloc deu agents dels Mossos d'Esquadra, que van tenir moltes dificultats per aconseguir expulsar els manifestants de la sala d'actes.

"RESPONSABLES POLÍTICS"

Notícies relacionades

L'ajuntament ha assegurat que demanarà l'actuació de la fiscalia, una vegada tingui els informes policials. L'alcalde, Joan Vich, va qualificar ahir els incidents de "dia trist per a Vilanova i la democràcia", i va criticar que "s'hagi interromput de forma violenta un ple, posant en perill la integritat física de les persones". Vich va acusar el PP i IPV de ser "els responsables polítics" dels incidents i va lamentar que els veïns "hagin estat manipulats i enganyats per la dreta". Sobre la revisió cadastral, va manifestar que "el patrimoni de la gent no pot ser valorat a preu de saldo", tot i que va reconèixer la possibilitat que s'hagin produït errors "en alguns casos".

A causa de l'allau de consultes a l'oficina del cadastre (unes 300 per dia), l'ajuntament en va allargar ahir el període de funcionament fins al dia 1 de febrer. Ahir ja s'havien presentat més d'un miler de recursos en un municipi amb un cens d'uns 10.000 habitants.

Temes:

Cadastre