UN PACIENT VA ESPERAR SIS HORES

L'Hospital Clínic admet que ahir va tenir pacients d'urgències esperant en ambulàncies perquè l'activitat va augmentar un 10%

El centre sanitari assegura que es tracta d'una situació excepcional i promet reforçar els mecanismes interns per evitar que es repeteixi

2
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / BARCELONA

El director d'urgències de l'Hospital Clínic de Barcelona, Joan Manuel Salmerón, ha admès avui que ahir hi va haver ambulàncies amb pacients destinats a urgències que van esperar a la llitera del vehicle entre 30 i 90 minuts, i ha assegurat que va ser degut a un augment global de l'activitat del 10%.

Salmerón ha assenyalat que hi va haver sis unitats en aquesta circumstància i, de manera "excepcional" hi va haver un pacient que va esperar sis hores a l'ambulància. Ha remarcat que aquesta persona no estava en estat greu ni requeria d'ingrés hospitalari.

En roda de premsa acompanyat pel director de l'Hospital Clínic, Joan Rodes, Salmerón ha assegurat que la sensació que els malalts no van ser atesos està "gaire lluny de la realitat" i ha ressaltat el bon comportament dels professionals sanitaris, sobretot d'urgències, que va fer que a les vuit del vespre es resolguessin totes les demores.

Salmerón ha explicat que de forma puntual, a causa de l'augment de l'activitat en urgències, poden tenir problemes d'espai i els pacients menys greus esperen a la llitera de l'ambulància, mentre que casos com els infarts o politraumatismes severs són els primers que s'atenen.

Segons Salmerón, que un pacient hagi d'esperar a la llitera de l'ambulància per falta d'espai passa "molt poques vegades", però pot passar "més d'una vegada al mes". Ha subratllat que és un fenomen que pot tenir lloc en qualsevol sistema de salut. En l'última setmana, en comparació amb el mateix període de l'any passat, el Clínic va tenir un increment global d'urgències del 10% i, de forma momentània, del 20% en alguna especialitat.

Neguen que hi hagi col·lapse hospitalari

En aquesta mateixa línia, el director d'urgències del Clínic ha negat que es pugui parlar de col·lapse hospitalari perquè tots els pacients van ser atesos. El que va passar, ha dit, va ser que "de vegades el ritme d'arribada dels malalts sobrepassa la rapidesa" que els serveis d'urgències poden oferir.

Notícies relacionades

Urgències està dividida en tres àrees: mèdica, traumatològica i quirúrgica. El Clínic va atendre ahir 315 pacients, 120 dels quals es van desviar a urgències mèdiques i la resta a les altres dues especialitats. El mateix diumenge de l'any passat les urgències no van arribar als 300 malalts i l'especialitat mèdica va ser d'un centenar.

Salmerón ha explicat que si bé la situació d'ahir va ser "excepcional", el centre hospitalari reforçarà els mecanismes interns per evitar que torni a produir-se. "Òbviament, tots desitjaríem que no passés mai", segons ha afegit.

Temes:

Ambulàncies