Als 97 ANYS

Mor l'escriptor Julien Gracq, referència de la literatura francesa contemporània

1
Es llegeix en minuts
EFE / PARÍS

L'escriptor francès Julien Gracq va morir ahir als 97 anys a Angers, a l'oest de França, segons han informat fonts del seu entorn. L'autor del La ribera de les Sirtes i Al castell d'Argol, el verdader nom del qual era Louis Poirier, havia estat hospitalitzat a principis d'aquesta setmana després de trobar-se malament.

Nascut el 27 de juliol de 1910, Gracq, un dels grans de la literatura contemporània francesa, deixa un llegat de 19 obres, inspirades en el romanticisme alemany, així com en els gèneres fantàstic i surrealista.

Amant de la discreció

Home discret i reticent als honors, va rebutjar el 1951 el premi Goncourt per la seva obra mestra La ribera de les Sirtes, així com el seu nomenament a l'Acadèmia Francesa, al qualificar aquesta distinció com un "abús de poder".

No obstant, el 1989 va acceptar que els seus títols fossin publicats a La Pléiade, de l'editorial Gallimard, i es va convertir en un dels pocs autors que van aconseguir en vida formar part d'aquesta prestigiosa col·lecció.

Els seus llibres mai van ser editats en versió de butxaca i van comptar amb tirades limitades, cosa que no li va impedir adquirir un immens prestigi entre el públic més culte. Des de jove, Gracq va sentir una gran passió per la literatura i va devorar l'obra de grans autors com Gide, Valéry, Claudel i Cocteau.

Presoner durant la segona guerra mundial

Notícies relacionades

Compromès aviat en la política, el 1936 va entrar a formar part del Partit Comunista i va participar en l'organització del Front Popular, encara que va abandonar el partit el 1939 per la seva discrepància davant el pacte de no agressió entre Hitler i Stalin. Presoner durant la segona guerra mundial, el 1947 va guanyar una plaça de professor d'Història que va conservar fins a la seva jubilació, el 1970.

La seva obra narrativa es va començar a publicar el 1938 amb Al castell d'Argol, seguit d'Un beau ténébreux (1945), Los ojos del bosque (1958) i La presqu'île (1970). També té obres de teatre com Le Roi Pecheur (1949) i assajos com Preferences (1961) o En lisant, en écrivant (1980).