ENSURT A BADALONA

Salut eleva a 200 el nombre d'evacuats pel foc de l'hospital de Can Ruti

Els 110 malalts, que havien estat traslladats a un hospital de campanya, han tornat a les seves habitacions

El foc, que no ha causat danys personals, ha començat en un taller de manteniment

3
Es llegeix en minuts
JORDI SUBIRANA / AGÈNCIES / BADALONA

El foc que s'ha originat avui en una sala subterrània de l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelonès) ha obligat a traslladar finalment prop de 200 persones, les més greus de les quals han estat evacuades a altres centres hospitalaris de Barcelona.

La consellera de Salut, Marina Geli, ha explicat avui en roda de premsa que els 110 pacients que han pogut ser traslladats a altres zones del centre lliures de fum o a l'hospital de campanya habilitat en una terrassa de l'edifici ja han pogut tornar a les seves habitacions al llarg de la tarda.

Per la seva part, 43 persones més en estat crític han estat evacuades als hospitals Vall d'Hebron i Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), així com deu menors que es trobaven ingressats a l'àrea de pediatria.

Està previst que demà siguin traslladades a altres hospitals 12 persones que requereixen seguir tractament d'hemodiàlisi, mentre que uns 40 malalts que han resultat afectats per l'incendi han estat donats d'alta avui mateix.

Ferit un bomber

En total, doncs, el fum que ha generat aquest incendi ha afectat més de 200 persones, un centenar més de la xifra inicial que havia facilitat el departament de Salut.

La consellera ha explicat, a més, que en l'extinció de l'incendi, que "ha estat més aparatós que greu" a causa del fum, ha resultat ferit un bomber de Badalona. L'home, que ha patit la fractura d'una cama, ha estat traslladat al principi a l'Hospital Municipal de Badalona, encara que posteriorment ha estat evacuat al Clínic de Barcelona per ser intervingut quirúrgicament.

Cancel·lades 50 operacions i més de 1.000 consultes de demà

Geli ha precisat que l'hospital recuperarà avui mateix el subministrament elèctric, que ha estat tallat a petició dels bombers, a excepció de la planta subterrània i els ascensors, mentre que no serà fins demà quan es recuperi el servei telefònic i la climatització de l'edifici.

L'incendi també ha obligat a suspendre les 50 operacions quirúrgiques previstes per demà i més d'un miler de consultes externes.

La titular de Salut ha destacat la rapidesa amb què el centre va recuperant a poc a poc la normalitat i el bon funcionament dels protocols d'emergència que s'han activat després de la detecció del foc.

Dispersió pels conductes de l'aire condicionat

El foc, que no ha causat danys personals, s'ha iniciat per causes desconegudes en una habitació utilitzada com a taller de manteniment situat als soterranis de l'edifici i ha generat una intensa fumera que s'ha dispersat per gairebé tot l'edifici a través dels conductes de ventilació i aire condicionat. Segons una portaveu del sindicat d'infermeres Satse l'incendi es podria haver originat per una burilla.

A més dels bombers de la Generalitat i de Barcelona, també han acudit una trentena de patrulles dels Mossos d'Esquadra, que han ajudat en l'evacuació i trasllat dels malalts i en el control d'accessos a l'hospital, així com la policia local, la Creu Roja i el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM).

L'uci no ha estat desallotjada

El succés ha obligat a derivar a altres centres les urgències que el SEM tenia previst traslladar a l'hospital. També han estat suspeses les consultes externes, de manera que la primera planta, on es realitza el servei, ha quedat buida durant les labors d'extinció.

La segona planta, on està la unitat coronària i cardiologia, també ha estat desallotjada, a excepció de la unitat de cures intensives (uci), que durant un temps ha estat segellada per evitar l'entrada de fum. Malgrat que els bombers han hagut de tallar la llum, gràcies a l'ajuda de grups electrògens no ha estat necessària l'evacuació de l'uci.

Notícies relacionades

La tercera planta, on està ubicada la unitat de traumatologia, també ha estat desocupada, mentre que les persones que estaven a les plantes superiors han sortit pel seu propi peu al carrer o s'han desplaçat a una terrassa de l'edifici situada entre la segona i la tercera planta.

El conseller d'Interior, Joan Saura, que s'ha desplaçat fins a l'hospital per veure l'abast de l'incendi, ha destacat la bona coordinació que hi ha hagut entre tots els efectius que han participat en l'extinció del foc i en l'evacuació dels pacients.