POLÈMICA

Els ultracatòlics organitzen un boicot contra 'La brújula dorada'

Una carta que circula per internet demana a les "famílies confiades" que evitin veure el film

L'Opus Dei afirma que no ha ofert cap consigna sobre la pel·lícula

3
Es llegeix en minuts
OLGA PEREDA / MADRID

Primer va passar als EUA. Ara, a Espanya. Als sectors ultracatòlics no els agrada gens ni mica la pel·lícula La brújula dorada (estrenada dimecres passat) i han començat a través d'internet una campanya per boicotejar un film que, en la seva opinió, té un missatge "anticatòlic". Una carta difosa a través del correu electrònic en cercles ultracatòlics acaba amb la petició següent: "Aviseu tanta gent com sigui possible i eviteu que la pel.lícula pugui ser vista per famí- lies confiades a veure alguna cosa bona per als seus fills".

La brújula dorada està basada en la novel.la escrita pel britànic Philip Pullman. El llibre --que pertany al gènere fantàstic-- sí que fa menció d'una jerarquia eclesiàstica corrupta i manipuladora. Tot i això, la pel.lí- cula ha rebaixat el to crític de Pullman. Així, en cap moment hi ha referències explícites a l'Església. Hi apareix, això sí, el Magisteri, una institució pèrfida que dicta a la gent què s'ha de pensar i que qualifica d'"heretge" la persona que se surt del pensament únic. ¿Això és l'Església? ¿O això podria ser qualsevol forma de totalitarisme, per exemple, un govern dictatorial?

AVENTURES

La protagonista del film, la petita Lyra (interpretada per Dakota Blue Richards), emprèn un viatge cap al Nord per rescatar el seu millor amic, que ha estat segrestat pels dolents, entre els quals hi ha la perversa senyora Coulter (interpretada per Nicole Kidman). Lluny de nomenar expressament l'Església, la pel.lícula és un simple film d'aventures ple a vessar d'amistat i de valor. A Espanya es va estrenar dimecres passat amb 505 còpies. Té possibilitats de convertir-se en el gran èxit comercial de les festes de Nadal, tot i que no està recomanada per a menors de set anys.

Les associacions ultracatòliques asseguren que Pullman, l'autor del llibre en què està basada la pel.lícula, pretén "conduir els nens cap a l'ateisme". Així s'assegura a la pàgina web de Hazte Oír, una organització que es va donar a conèixer a Espanya al declarar-se enemiga acèrrima dels casaments entre homosexuals. La por dels sectors ultraconservadors és que els xavals vagin a veure el film i vulguin, de passada, llegir-se els llibres de Pullman (editats en català per Empúries i en castellà per Ediciones B).

A la carta que circula per la xarxa es diu que "l'aspecte més perillós de la pel.lícula és que apareix disfressada com si només es tractés d'un conte". I afegeix: "La seva meta és enganxar famílies confiades a veure una història infantil de manera que els nens desitgin llegir els llibres".

Malgrat la polèmica, el departament de comunicació de l'Opus Dei va dir ahir que la institució no ha donat cap consigna sobre La brújula dorada. "No diem mai què s'ha de fer. La gent pren les seves decisions, així que hi haurà qui la vagi a veure i qui no", van explicar fonts oficials.

Notícies relacionades

L'autor del llibre té molt clar que aquest tipus de polèmiques --que ja van aparèixer als EUA, on la Lliga Catòlica va llançar un boicot-- l'únic que fan és afavorir la pel.lícula. "Tota aquesta polèmica servirà perquè es parli més de La brújula dorada, així que els estic molt agraït", explica Philip Pullman en una entrevista amb el suplement Dominical d'EL PERIÓDICO que apareixerà el 16 de desembre.

Pullman nega que al seu llibre hi hagi una crítica a l'Església. "Jo no parlo d'aquest món sinó d'un altre de fantàstic on l'autoritat està a les mans d'una Església corrupta. Si la gent vol traçar paral.lelismes, hi té tot el dret", reconeix. El que sí que assegura l'escriptor britànic és que l'Església com més lluny estigui del poder, millor. En la seva opinió, la religió ha de manifestar-se exclusivament en els actes de caritat, però no ha de tenir mai cap vincle amb les fonts de poder. "La religió no ha de dir mai a la gent què ha de pensar", conclou.