Canvis en un districte de Barcelona // L'urbanisme

La reforma de la plaça del Sol aspira a eradicar-ne el 'botellón'

El barri proposa més zones infantils per desactivar les farres nocturnes

Els comerciants s'oposen que les terrasses hagin de tancar un llarg període

2
Es llegeix en minuts
DAVID PLACER / ALBERT OLLÉS / BARCELONA

Si la policia no pot controlar elbotellón, ho farà una reforma urbanística. El districte de Gràcia apel.la a la transformació de la plaça del Sol per combatre els sorolls nocturns i les molèsties veïnals que produeixen els joves que es reuneixen a la plaça per xerrar, prendre una cervesa i tocar la guitarra.

El control policial durant les nits i els caps de setmana no ha aconseguit reduir aquesta pràctica tan arrelada a la zona i, en especial, a l'emblemàtica plaça del Sol. Per aquest motiu, les autoritats municipals han començat a reunir-se amb els propietaris dels bars i restaurants amb l'objectiu de proposar alternatives de reforma.

L'ajuntament ha col.locat sobre la taula dues opcions: una reforma parcial i una altra de total. "Som partidaris d'una actuació global a tota la plaça. El projecte s'inclourà en el Pla d'Acció Municipal quan aconseguim el consens amb els comerciants", va explicar Guillem Espriu, regidor de Gràcia.

La reforma completa implica la instal.lació de jocs infantils, àrees verdes i un mobiliari urbà destinat a un ús familiar. Amb aquesta mesura el districte també pretén atendre una creixent demanda de les famílies del barri que exigeixen --segons Espriu-- més espais públics per a la distracció dels nens.

ELIMINAR-NE LA MARQUESINA

La segona possibilitat de reforma, la parcial, preveu l'eliminació de la marquesina sota la qual es reuneixen grups de joves a les nits i els caps de setmana i altres obres menors. L'eliminació d'aquesta estructura també es portaria a terme amb la reforma total de la plaça.

Però els comerciants d'aquest sector, principalment encarregats de bars i restaurants, s'oposen al fet que les obres els obliguin a tancar les terrasses, que representen --segons adverteixen-- un altíssim percentatge dels seus ingressos. "No ens podem permetre el luxe de tancar les terrasses durant els mesos d'estiu mentre duren les obres. També temem que els treballs s'allarguin més del que ens diguin en un principi. És el mateix de sempre: les obres sempre s'acaben allargant", raona Marta, encarregada del bar Amir de Nit, de la plaça del Sol.

La remodelació total de la plaça, l'opció que desitja el districte, es podria executar en un any, cosa que obligaria els restaurants a passar un estiu i unes festes de Gràcia sense poder disposar de les seves terrasses operatives. "Estaríem a favor d'una reforma completa si es garanteix que les obres només duraran, per exemple, d'octubre a març", opina Tony Maristany, propietari del cafè Sol de Nit. El districte ha avançat que proposarà en les pròximes reunions veïnals una transformació de la plaça per etapes. D'aquesta manera no totes les terrasses dels locals hauran de tancar de forma simultània.

SENSE DATA DEFINIDA

Notícies relacionades

Les obres a la plaça del Sol no s'executaran de forma immediata. Si s'aconsegueix un acord amb els comerciants, és possible que els treballs poguessin començar a finals de l'any que ve. Els veïns s'han mostrat favorables a la remodelació.

El districte creu que, a més del problema delbotellón, l'espai necessita una actuació urbanística, ja que va ser reformat als començaments de l'era democràtica i necessita diverses millores. Tot i amb això, al trobar-se sobre un pàrquing, l'ajuntament tindrà dificultats per emprendre accions profundes a la plaça. L'equipament subterrani no pot ser modificat, i per això el districte haurà d'actuar únicament a l'altura del terra.

Temes:

Botellon