TRADICIÓ FUNERÀRIA DE TOTS SANTS

El pont resta visitants als cementiris

L'afluència inferior no va evitar embussos a Collserola i Montjuïc

2
Es llegeix en minuts
DAVID PLACER / BARCELONA

El pont de Tots Sants va fer que el nombre de visites als cementiris es reduís un 12,5% respecte a l'any passat. Cementiris de Barcelona ha calculat que unes 84.000 persones van visitar ahir els nou cementiris de la ciutat, 12.000 menys que el 2006, que va caure en dimecres.

Com a previsió del pont, algunes persones ja havien avançat la cita amb el lloc on reposen els seus éssers estimats. Cementiris de Barcelona, l'empresa municipal que gestiona els cementiris, va apuntar que els dies previs a l'1 de novembre es va registrar un augment en l'afluència. Només diumenge passat es van comptabilitzar 20.000 persones.

Però la disminució de visites d'ahir no va evitar els tradicionals embussos a Collserola i Montjuïc, els cementiris més visitats. La Guàrdia Urbana va desplegar un operatiu de trànsit en els accessos a Montjuïc, on els visitants van haver de bregar amb cues d'entre 5 i 15 minuts. Als carrers de l'interior del cementiri, així com a Collserola, també es va registrar un trànsit dens entre les 12 i les 14 hores, les més concorregudes. A Montjuïc, els vigilants privats de seguretat es van dedicar a coordinar la sortida i entrada de cotxes per agilitzar la circulació.

REFORÇ D'AUTOBUSOS

Com en anys anteriors, Transports Metropolitans de Barcelona, l'empresa que gestiona els autobusos, va habilitar dues línies especials des de les places de Catalunya i d'Espanya cap a les entrades de Montjuïc. Allà, un altre bus va fer el recorregut pels passadissos del cementiri. Al migdia, es mantenia una cua d'unes 50 persones que esperaven els vehicles de tornada fins a la plaça de Catalunya. Les línies 102, 103 i 104 cap al cementiri de Collserola també van ser reforçades.

Notícies relacionades

Els carrers interiors de Montjuïc estaven ahir molt concorreguts. Les dones treien la pols dels vidres, pintaven les vores del nínxol i es queixaven de robatoris de gerros de flors. Ángeles Estévez, fidel visitant del lloc des de fa 39 anys, va dir que l'afluència de gent era molt més baixa que en anys anteriors. "Aquest passadís sempre estava ple, gairebé no hi podies passar. Ara és una altra cosa, la gent no s'hi queda tanta estona", va dir.

Jordi Valmaña, gerent de Cementiris de Barcelona, va assenyalar que el descens en el nombre de visitants va ser molt baix. "Potser és notori si ens remuntem 30 o 40 anys enrere, però no disposem de dades d'aquestes èpoques", assegura. Durant aquests dies i fins diumenge, els cementiris de Barcelona estaran oberts entre les 8.00 i les 18.00 hores, cosa que suposa una hora més del que és habitual. La concurrència d'aquests dies representa el 60% del total anual. L'any que ve, l'1 de novembre serà dissabte, dia en què s'espera una alta afluència.