POLÈMICA

Carod s'enfada amb Bargalló per l'anunci de la Biennal de Venècia

El vicepresident pensa que va rebre informació errònia del director de l'IRL

El certamen italià encara espera una "proposta formal" catalana

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / FRANKFURT / ROSARIO FONTOVA / BARCELONA

L'anunci que Catalunya serà a la pròxima edició de la Biennal de Venècia amb espai propi va causar ahir un gran malestar en Josep- Lluís Carod-Rovira, que considera que va rebre una informació errònia del director de l'Institut Ramon Llull, Josep Bargalló. El vicepresident de la Generalitat pensa que Bargalló el va induir a anunciar precipitadament i erròniament la presència catalana al certamen italià.

L'alcalde de Venècia, Massimo Cacciari, va confirmar per carta el seu suport que Catalunya tingui un espai a la Biennal, tant en la d'art del 2009 com en la d'arquitectura del 2010. Però la resposta a la sol.licitud de l'IRL només és municipal. La Biennal no ha rebut la petició i, si li hagués arribat, no podria contestar- la fins al febrer del 2008, quan es constitueixi el patronat de la pròxima edició. El president de la Biennal, Davide Croff, va dir ahir que "quan arribi la proposta formal" es valorarà "en el temps oportú", segons un "reglament en relació amb la participació dels Estats, ens i organitzacions".

La resposta de Cacciari és un indici favorable per al projecte, però ni admet que la presència catalana sigui en forma de pavelló nacional, objectiu en què ahir va insistir Bargalló, ni deixa només "detalls" a negociar, com la ubicació, que podria ser el Palazzo Fortuny, i un contracte formal a firmar, com va dir diumenge el director del Llull. En la carta es considera "pertinent" la sol.licitud catalana i es promet que, com a alcalde, Cacciari farà tot el possible perquè sigui realitat.

PRECIPITACIÓ

L'interès de Carod per aconseguir un titular el dia que la fira es clausurava sense que ningú de la Generalitat prengués la paraula va desembocar en un anunci imprecís d'una presència no confirmada. Carod va dir que hi havia contactes perquè Catalunya fos el país convidat --figura que no existeix-- en l'edició del 2009 amb un pavelló nacional propi, igual que Escòcia o Gal.les, cosa que tampoc és certa.

El mateix diumenge, el seu departament de premsa va informar que Catalunya havia rebut una "invitació" i Bargalló va precisar que aquesta institució havia formulat la seva sol.licitud i que havia rebut també per carta una resposta "positiva". Davant la confusió creada, l'IRL va emetre diumenge una nota en què precisava que l'alcalde havia "acceptat" la participació catalana, que va haver de tornar a rectificar ahir.

Notícies relacionades

De fet, tot i que el Llull ha sol.licitat un pavelló nacional, ni Escòcia ni Gal.les en tenen un. L'exposició escocesa és considerada per la Biennal com un "esdeveniment col.lateral" que, segons la mateixa organització d'Escòcia 2007, "complementa" el pavelló britànic. Entre els 76 pavellons nacionals hi figuren 73 estats, i tres més agrupen diversos estats d'una regió.

Els serveis de premsa de Carod també van indicar diumenge que ell havia "presidit" la clausura de Frankfurt, un acte organitzat per la fira en què no va prendre la paraula.