Festival de Cinema de Catalunya

El mite de 'Blade Runner'

L'auditori de Sitges ovaciona els creadors dels efectes especials en l'homenatge al film de Ridley Scott, que celebra els 25 anys amb una reedició

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / SITGES

Ple absolut. El gegantí auditori del festival de Sitges va viure ahir un dels dies més emotius amb la projecció de la versió definitiva de la immortal pel.lícula de culte que Ridley Scott va filmar fa 25 anys.Blade Runner: the final cutsegueix avançant-se al temps amb una revisió digital que exalça la prodigiosa conjunció d'enfocaments òptics, miniatures i maquetes de Syd Mead, dissenyador de la devastadora i fosca megalòpolis futurista, i Douglas Trumbull, autor dels efectes especials.

La intensitat de l'ovació que va acompanyar la seva pujada a l'escenari, on van conversar amb el públic, no té res a envejar a la que reben directors consagrats a la mateixa sala. Els acompanyava Charles Lauzirika, productor de l'edició en DVD deBlade Runner: the final cut, que va parlar del gran enigma del relat inspirat en¿Els androides somien xais elèctrics?, la novel.la de ciència-ficció que Philip K. Dick va publicar el 1968. Per ell, Scott suggereix, dóna pistes, però mai respon a la pregunta sobre si Deckard (Harrison Ford) és un replicant. "Mentre es mantingui la incertesa, la pel.lícula seguirà viva". L'altre misteri és l'elecció del protagonista. "La primera opció va ser Robert Mitchum. Els productors la van descartar. Es van posar d'acord amb Dustin Hoffman, però al cap d'una setmana va abandonar el rodatge". I va arribar Ford.

Notícies relacionades

Mead va desvelar que quan va llegir el guió era a Las Vegas, on va ser jurat del concurs de Miss Univers. L'endemà va volar a Hollywood. "Llavors treballava per a la Philips. Dissenyava rentadores i gravadores. Va ser la meva segona experiència en el cine." La primera és digna de menció:Star Treck.

"Va ser un film visionari", va destacar Trumbull. "El fum i les llums tenien un antecedent:Encontres a la tercera fase",va explicar el mag d'efectes especials. "Molts, menys del que sembla".

Temes:

Blade Runner