FESTIVAL INTERNACIONAL

Sitges homenatja 'Blade Runner' amb l'emissió de la versió definitiva

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / SITGES

El Festival de Cine de Sitges ha homenatjat el clàssic de ciència-ficció de Ridley ScottBlade Runneramb la projecció de la cinta revisada, 25 anys després de la seva estrena, amb la presència del productor de la restauració, Charles Lauzirika, i els responsables dels efectes especials també en l'original, Syd Mead i Douglas Trumbull.

ABlade Runner: The final cutes pot apreciar la nova digitalització dels negatius originals, l'eliminació de cables, que no s'havien de veure, i la inclusió de més naus i objectes que enriqueixen la ciutat futurista que retrata Scott. Així mateix, s'ha suprimit el cap de la doble de l'actriu Joanna Cassidy, que es pot veure a l'escena de la seva mort, amb la superposició de la cara de Cassidy.

En aquesta nova versió s'ha buscat en l'última escena "una estètica més ciberpunk" i s'han pogut millorar els aspectes de l'àudio ja que quan es va rodar "no es van poder fer per qüestió de diners i per la tècnica del moment", segons ha explicat el productor.

Elogis a la fotografia

Per la seva part, Trumbull ha assenyalat queBlade Runnerno solament tenia una gran qualitat en els efectes especials, sinó també en la fotografia, que estava molt cuidada, i proporcionava la sensació de "un més gran nombre d'efectes especials" dels que hi havia realment. En un quart de segle, el gènere s'ha beneficiat de molts avenços tecnològics, però Trumbull creu que "eren molt millors les maquetes que es feien abans".

"Vaig veure el guió i em vaig adonar que era un món estrany però amb arquitectura real. Hi havia una civilització diferent i vam haver de dissenyar els vehicles voladors i mostrar un món que no era bonic. Després de més de 20 anys un ja sap com il·lustrar el món", ha afegit l'altre responsable dels efectes, Syd Mead

Baix pressupost

El 1982, Ridley Scott no comptava amb un alt pressupost per concebre la que està considerada una obra mestra de la ciència-ficció. Els seus problemes amb els productors van fer que eliminés el final original, que va ser restituït en una versió que el realitzador va fer el 1992.

Aquesta escena mostrava un polèmic somni de l'unicorn que donava una nova dimensió al relat i la possibilitat que el personatge interpretat per un jove Harrison Ford fos en realitat un replicant.

Cinc noves versions

Notícies relacionades

"La pel·lícula no diu que Deckard [el personatge de Harrison Ford] fos un replicant, només ho suggereix, dóna pistes i ho insinua, potser ell mateix ho pensa", ha assenyalat el productor davant l'auditori ple de l'Hotel Meliá de Sitges, on s'ha projectat per primera vegadaBlade Runner: The final cut.

Aquesta revisió del clàssic s'inclourà en un DVD que comptarà amb cinc versions de la pel·lícula, tres d'elles comentades pel director i els guionistes. Una d'elles és la que es va realitzar el 1992 i una altra conté una música diferent de l'original que va compondre Vangelis. També es podran veure escenes que es van eliminar i un documental amb entrevistes amb els actors de la pel·lícula com Harrison Ford i Daryl Hannah, i altres participants en la creació del llargmetratge.

Temes:

Blade Runner