El dol

Itàlia plora 'Big' Luciano

Milers de persones van desfilar per la catedral de Mòdena per donar l'últim adéu a Pavarotti

Els actes funeraris d'avui, en què cantarà el tenor Andrea Bocelli, es preveuen multitudinaris

1
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

Semblava que dormís. Amb frac, corbata de llaç i un rosari juntament amb el clàssic mocador amb què s'eixugava la suor, el cadàver de Luciano Pavarotti, cobert per un vel de color bordeus, va quedar dipositat a la capella ardent de la catedral de Mòdena.

Les pesades portes de la catedral romànica del centre històric van obrir ahir a les 4 de la matinada perquè els ciutadans poguessin dir l'últim adéu a "la veu de Déu", com el va anomenar la mezzosoprano Cecilia Bartoli. Les mostres d'emoció van ser contínues i culminaran aquesta tarda amb la celebració, que es preveu multitudinària, del funeral.

Després d'haver-lo vetllat dimecres durant tota la nit, la viuda de Pavarotti, Nicoletta Mantovani, de dol rigorós i la cara trasbalsada per la pena, va visitar fugaçment les restes mortals del seu marit, amb Alice, la seva filla de quatre anys. Un dibuix que representa una nena amb la firma de la menuda es podia veure ahir al capçal del fèretre, entre un ram de roses. Cristina i Giuliana, dues de les tres filles del primer matrimoni del tenor, també van acompanyar Nicoletta i van anar al matí a donar l'últim adéu al pare.

COMMOCIÓ I RECONEIXEMENT

Giorgio Napolitano, president de la República, va passar ahir per Mòdena per retre homenatge a l'artista. "Vull representar personalment la commoció i el reconeixement dels italians de totes les regions i classes a qui va portar a tot arreu la veu i la imatge més genuïna del país", va dir. L'alcalde de Mòdena va aprofitar per anunciar que el petit teatre de la ciutat, on Pavarotti va cantar la seva primera Bohème, serà rebatejat amb el seu nom.

Notícies relacionades

Durant la cerimònia, Andrea Bocelli cantarà el Panis Angelicus que Pavarotti estimava especialment i també participarà en l'acte la soprano búlgara Raina Kabaivanska, que intervindrà amb la coral Rossini, la mateixa amb què el tenor es va iniciar en el cant. La patrulla acrobàtica de l'Aeronàutica italiana acompanyarà el seguici fúnebre camí del cementiri de Montale Rangone, amb uns exercicis al cel.

Molt lluny d'allà, un dels amics del cantant, el príncep Carles d'Anglaterra, va dir ahir: "El món semblarà més buit sense ell".