POLÈMIC PROJECTE D'INTERCONNEXIÓ ENERGÈTICA AMB FRANÇA

Red Eléctrica inicia sense avisar les obres de la MAT a Osona

Els ajuntaments de Folgueroles i Tavèrnoles lamenten la falta d'informació

1
Es llegeix en minuts
PERE PRATDESABA / FOLGUEROLES

La setmana passada, sense avisar els ajuntaments implicats, Red Eléctrica de España (REE) va iniciar les obres de la futura línia de molt alta tensió (MAT) als municipis de Folgueroles i Tavèrnoles, a la comarca d'Osona, segons va confirmar ahir la companyia. Aquests són els primers treballs que es realitzen de la polèmica xarxa elèctrica d'interconnexió amb França al tram comprès entre Sentmenat (Vallès Occidental) i Bescanó (Gironès).

Operaris de la companyia elèctrica s'han endinsat en una zona boscosa de difícil accés, a prop d'un rierol, i han fet quatre orificis de cinc metres de profunditat, on s'ubicaran les potes d'una de les torres de la línia elèctrica. Molt a prop han precintat i marcat el terreny on s'instal.larà una segona torre.

MALESTAR

Les obres han causat bastanta sorpresa i malestar als dos municipis d'Osona. Com que es tracta d'un projecte d'interès públic no són necessàries les llicències per portar-lo a terme i l'única mesura necessària passa per la comunicació prèvia als ajuntaments, cosa que no ha succeït.

L'independent Carles Baronet, alcalde de Folgueroles, i el republicà Joan Roura, alcalde de Tavèrnoles, van confirmar ahir que coneixien els fets, però que ningú de la companyia els n'havia advertit. "Red Eléctrica no ha complert el compromís que va adquirir d'avisar-nos abans de realitzar qualsevol treball", va dir Baronet, que no va ocultar el seu descontentament. "En un tema que ha creat tanta alarma social, aquesta actitud no és la correcta", va afegir.

Els ajuntaments de Folgueroles i Tavèrnoles van acceptar en el seu moment les compensacions de REE i no van obstaculitzar l'aixecament de les actes d'expropiació, encara que alguns propietaris de les finques afectades han presentat al.legacions. Alguns altres, com Carles Banús, han optat per acceptar la paga i senyal i posposar l'acord definitiu de compensació fins al final de les obres. "Després podrem calcular el valor real dels danys que ha patit el terreny", segons Banús.

Notícies relacionades

RECURS

La Plataforma No a la MAT ha anunciat que aquesta setmana interposarà un recurs contenciós administratiu "contra la declaració d'utilitat pública del tram Sentmenat-Bescanó", que es podria resoldre en uns mesos, segons el seu portaveu, Pascual Aguilar. "Si el jutge observa alguna irregularitat manifesta, pot ordenar la detenció de les obres a la comarca d'Osona", va assegurar ahir Aguilar.