ESTIU // PRIMER MES DE L'AVARIA

La CNE analitzarà demà les dades d'Endesa i Red Eléctrica sobre l'apagada

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Demà es compleix el primer mes de la gran apagada que va deixar a les fosques gairebé un terç dels ciutadans de l'àrea metropolitana. Els capritxos de l'agenda fan que demà, així mateix, se celebri la reunió del consell d'administració de la Comissió Nacional d'Energia (CNE) per analitzar la primera remesa d'informació que han d'aportar tant Endesa com Red Eléctrica de España (REE) relativa a aquest incident. La comissió serà l'encarregada de depurar les responsabilitats i atribuir les culpes pertinents.

La CNE --que regula el mercat energètic-- va decidir el 25 de juliol passat obrir un expedient informatiu per aclarir les causes de l'apagada i va concedir un termini de 10 dies a les empreses afectades perquè remetessin tota la informació disponible sobre les infraestructures elèctriques involucrades en l'avaria. Una setmana després, l'organisme va demanar a Endesa i REE documentació addicional sobre el fet, i les va instar a aportar-la en el termini màxim de 10 dies concedit en el moment de fer la seva primera demanda d'informació.

El 23 de juliol, la caiguda d'un cable d'Endesa sobre la línia d'alta tensió de REE va causar una cadena de curtcircuits que va afectar diverses subestacions. La disposicióen rosaride les subestacions --en lloc de seguir, per exemple, un dibuix en malla-- va provocar que amb la fallada de les instal.lacions d'Urgell i Maragall el nombre d'afectats anés creixent per milers, sense poder rebre subministrament de cap altra subestació. L'alcalde, Jordi Hereu, va demanar ahir, una vegada més, que es facin esforços que permetin tenir, en un futur, aquesta disposició en xarxa.

Notícies relacionades

UN MILIÓ D'AFECTATS L'avaria es va saldar amb 320.000 clients afectats, xifra que suposa prop d'un milió de persones, 10.000 abonats sense llum durant 57 hores --és a dir, dues nits-- i amb la instal.lació de 156 grups electrògens als carrers de la ciutat.

La compareixença dels presidents de les dues elèctriques al.ludides, Manuel Pizarro (d'Endesa) i Luis Atienza (de REE), va servir perquè cada companyia posés sobre la taula les seves versions --diametralment oposades-- de l'incident. La qüestió de Maragall sembla clau per resoldre l'embolic. Endesa defensa que l'incendi no té res a veure amb la caiguda prèvia del cable. REE, per la seva banda, insinua que l'origen del foc a la subestació del Guinardó ha de buscar-se en els cables que Endesa té en aquesta instal.lació.