ESTIU // LLIBRES PER DESCOBRIR TERRITORIS

La literatura de viatges s'imposa per les vacances

L'aparició d'una antologia de Jan Morris confirma la puixança del gènere

2
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / BARCELONA

Els llibres de viatges cada vegada tenen un espai més noble i ocupen més superfície a les llibreries. El fenomen va en paral.lel als hàbits de vacances de la població i, més enllà de les guies pràctiques, ha impulsat el gènere de la narrativa de viatges que en altres països té un pes i una tradició que aquí és bastant més feble. Així, entre les novetats conviuen llibres de nou encuny i clàssics indiscutibles. És el cas d'Un mundo escrito(RBA), que acaba d'aparèixer i és una exhaustiva antologia dels reportatges periodístics i els llibres de la gal.lesa Jan Morris, una de les més reconegudes i veteranes escriptores del gènere.

El volum recull textos des del 1950 fins al 2000. No és el primer llibre de Morris que es tradueix al castellà,La casa de una escritora en GalesiVeneciasón anteriors, però sí que és el que dóna una imatge més completa de les aventures geogràfiques i vitals de l'autora. Als 81 anys, aquesta velleta ha recorregut el planeta en els moments més complexos del segle passat (descolonització, guerra freda i globalització) i n'ha contemplat, reflexionat i relatat les transformacions. Curiosament, aquesta autora britànica coneix a fons què significa canviar perquè els primers 40 anys de la seva vida Jan va ser James. Va viure com a home, i no com un home qualsevol: oficial de cavalleria, escalador dels cims més alts, periodista aguerrit, pare amantíssim de quatre fills tinguts amb la seva no menys estimada dona... Després va passar uns anys en un estat bastant ambigu gràcies a la ingesta continuada d'hormones femenines (orina d'euga, per ser més explícits), fins que un cirurgià a Casablanca li va resoldre de manera rotunda el problema.

INCÒMODE EN EL SEU SEXE

La primera meitat del llibre correspon a James, un noi que no es va sentir mai còmode amb el seu sexe i que des de petit demanava de convertir-se en nena a totes les estrelles fugaces que es creuaven en el seu camí, i la segona, a la d'una senyora a la quarantena que, convertida en amable tia dels seus fills, conviu en amigable harmonia a casa seva, a Gal.les, com una amiga més, al costat de la seva comprensiva dona, Elizabeth.

Notícies relacionades

Com a James, es va guanyar la notorietat des de bon principi. Va ser l'únic reporter integrat en l'expedició en què Edmund Hillary i Tensing Norgay van coronar l'Everest per primera vegada. Ho va explicar aThe Timescom a testimoni directe. "Aquella ascensió va ser l'última gesta de l'Imperi britànic i la va rematar la circumstància que el meu reportatge es publiqués a Londres el 2 de juny del 1953, exactament el mateix matí de la coronació de la reina Isabel II: l'inici, tal com es volia creure llavors, d'una nova època isabelina", recorda en el llibre.

Així, des dels diarisThe Times, The Guardiani la míticaRolling Stonesva iniciar la seva arrencada cap a l'escriptura de llibres que l'alliberarien de "les servituds del periodisme".The road to Huddersfield(El camí a Huddersfield), sobre el llunyà Orient;The great port(El gran port), retrat de la gran poma novaiorquesa, i l'ambiciosa trilogiaPax Britannicasón alguns d'aquests treballs.