CONFLICTES DE CONVIVÈNCIA VEÏNAL

L'ajuntament no pot eradicar el 'botellón' dels carrers de Gràcia

Els desallotjats d'altres espais públics van a la plaça de la Revolució per seguir bevent

La Guàrdia Urbana admet la dificultat i la falta de mitjans per acabar amb aquesta pràctica nocturna

2
Es llegeix en minuts
DAVID PLACER / BARCELONA

La pràctica delbotellón, tan arrelada al barri de Gràcia, no ha pogut ser extingida després d'un any i mig de l'entrada en funcionament de l'ordenança cívica que prohibeix el consum d'alcohol a la via pública. La policia local reconeix les dificultats i falta de mitjans per desallotjar tots els carrers i places de manera simultània. Els expulsats d'altres llocs i els venedors de llaunes van a la plaça de la Revolució --l'última que es neteja-- per continuar amb les reunions nocturnes. Una vegada expulsats, busquen un altre lloc i després hi tornen.

La pràctica és de sobres coneguda per la Guàrdia Urbana, que aquests dies té assignades dues furgonetes per al desallotjament delbotellóna les 10 places del barri que més acullen les reunions nocturnes, generalment acompanyades d'alcohol i cigarrets de tota mena. La policia assegura que el treball de desallotjament és complex i que molts joves apel.len al dret que tenen d'estar a l'espai públic. La policia ho accepta sempre que no estiguin bevent alcohol ni entorpeixin els treballs dels equips de neteja.

Però els veïns reclamen el seu dret a dormir sense sorolls, un luxe que molts no poden complir. "Ens costa dormir. Cada dia es queden fins a les quatre o les cinc del matí. Quan tanquen les discoteques, vénen una altra vegada", explica Pilar Monsalve, veïna de la plaça de la Revolució.

DENÚNCIES DIÀRIES Divendres passat a la matinada, la plaça de la Revolució estava ocupada per uns 60 joves. Molts d'ells s'asseuen al petit parc infantil. Després del tancament de les terrasses i un cop desallotjada la plaça del Sol, la Guàrdia Urbana va procedir a identificar tots els joves que bevien alcohol dins de l'espai infantil. "Crec que no és cap delicte beure tranquil.lament amb un grup d'amics al carrer. Els policies m'han demanat el DNI com si fos un delinqüent", va dir M. P., un veí de Gràcia de 24 anys, identificat per la policia divendres a la matinada.

A. R. G., de 21 anys i veí de la plaça de Francesc Macià, també va ser identificat aquest mateix dia per fumar porros. Els seus amics van dir que no tornarien més al barri perquè ara els donarà "mal rotllo".

Notícies relacionades

Els agents expliquen a tots els que beuen alcohol que la pràctica està prohibida per l'ordenança cívica. "A vegades, els joves es posen a filosofar i t'expliquen que l'ordenança no és democràtica. Nosaltres només responem que el nostre deure és aplicar- la", va dir un caporal de la Guàrdia Urbana durant l'operatiu de desallotjament de la plaça.

Però, segons asseguren els veïns consultats, la tolerància als sorolls i albotellónacostuma a ser més gran en la mesura en què els residents són més joves. Ángeles Mayorca, de 23 anys i veïna de la plaça de la Revolució, diu que hi ha soroll nocturn, però que això no li impedeix dormir. "Em desperten més els camions d'escombraries, que molesten més", remata.

Temes:

Botellon