SUPERVISIÓ

El 2001 la CNE va culpar Red Eléctrica de l'apagada i els incendis

1
Es llegeix en minuts
A. S. / M. J. B. / BARCELONA

La Comissió Nacional d'Energia (CNE) ja va responsabilitzar Red Eléctrica Española (REE) fa quatre anys de la magnitud que va adquirir l'apagada i les incidències elèctriques que va viure Catalunya entre el 14 i el 17 de desembre del 2001. En una resolució aprovada el 22 de desembre del 2003, el regulador va determinar que el gestor del sistema no va fer prou per evitar l'efecte en cadena que es va produir després de la caiguda d'un llampec a l'estació de Can Jardí, a Rubí; una de les que transporta corrent d'alta tensió (400 quilovolts) a Barcelona.

Notícies relacionades

Aquest incident també va propiciar un expedient de la Generalitat, governada llavors per CiU, que va desembocar en tres sancions a Endesa per un total de sis milions d'euros, reduïda després dels recursos plantejats per l'elèctrica davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a 2,2 milions i que ha estat confirmada per la judicatura, segons la Conselleria d'Economia. Les decisions la culpaven d'escassa informació als usuaris i del deficient funcionament de les línies de mitjana i baixa tensió.

En la resolució de la CNE sobre l'apagada del 2001 es va responsabilitzar REE perquè "l'incident va adquirir unes dimensions que van fer que afectés un mercat més gran del necessari, cosa que s'hauria pogut evitar amb una adequada selectivitat en les proteccions". La sanció va ser de 60.101,22 euros per "infracció greu".