PRESENTACIÓ

Bieito conserva el català del segle XV en el seu muntatge del 'Tirant'

Catalunya portarà a Frankfurt més de 50 espectacles i exposicions

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

El director teatral Calixto Bieito intentarà abastar tot el contingut delTirant lo blancen un muntatge teatral d'entre dues i tres hores, que combinarà actors i cantants d'òpera, amb música de Carles Santos i que mantindrà sense canvis el català del segle XV en què va ser escrit. L'obra, que tindrà una preestrena a Berlín al mes de setembre, serà un dels puntals de la programació artística que presentarà el pròxim mes d'octubre la cultura catalana a la Fira del Llibre de Frankfurt, juntament amb les nits artisticogastronòmiques del Sónar i l'exposició de fons del MACBA, que revelarà a la ciutat alemanya algunes de les seves últimes adquisicions.

El director de l'Institut Ramon Llull, Josep Bargalló, i el director del programa artístic, Borja Sitjà, van presentar ahir la programació, que en gran part ja havia estat avançada, envoltats dels responsables de les desenes d'exposicions i espectacles de teatre, dansa i música. Bieito es va mostrar entregat al text medieval de Joanot Martorell: "Aquest país --va dir-- no és conscient de la novel.la que té, comparable aGuerra i pauo aCrim i càstig". El director va justificar el respecte al text original (que serà subtitulat a l'alemany): "Al principi costa més d'entendre, però quan llegeixes el que dius és preciós, és un orgasme del llenguatge". L'obra tindrà una gira per Espanya mantenint sempre a l'escenari el català medieval.

Bieito a penes va donar detalls del muntatge. Tirant apareixerà baixant a peu per les Rambles de Barcelona i l'escenografia tindrà "molts llocs, moltes zones i moltes alteracions totals de l'espai", una cosa que serà evident en l'escena final, amb el viatge dels cadàvers de Tirant i Carmesina al llarg de tot el Mediterrani. Una única precisió: "Tirant lo blanc no és el Senyor dels Anells".

DEL 'PATUFET' A 'MAKOKI'

Les exposicions presentades ahir no sempre seran les més evidents: Gaudí apareixerà amb una proposta alternativa de finalització de la Sagrada Família a càrrec de Yorck Förster, Georg- Christof Bertsch mostrarà el còmic català del Patufet aMakokii l'evolució de l'art català es mostrarà, de la mà de Daniel Giralt-Miracle i Vicenç Altaió, a través dels llibres d'art. Günter Grass hi participarà, però no en el programa literari sinó amb les seves litografies de paisatges de l'Empordà.

Notícies relacionades

Borja Sitjà va advertir que hi haurà qui critiqui determinades absències "perquè sembla que es tracti del Fòrum de les Cultures, però no seran cinc mesos, sinó només cinc dies". És el cas del Teatre Lliure, el director del qual, Àlex Rigola, es va mostrar ahir "sorprès" perquè el Llull no hagi comptat amb ells. A Frankfurt, els dos espectacles teatrals més destacats s'han repartit entre un teatre públic (el TNC, amb l'estrena d'A la Toscana, de Sergi Belbel) i un altre de privat (el teatre Romea).

Bargalló va mostrar el seu convenciment que, amb un pressupost de 12 milions d'euros per a totes les actuacions a Alemanya durant un any, "Frankfurt ens haurà resultat molt barat". El director de l'IRL no va voler precisar quina part d'aquest pressupost corresponia al programa artístic.