ESCRIPTOR ISRAELIÀ

Amos Oz, guardonat amb el premi Príncep d'Astúries de les lletres

El jurat destaca la seva "defensa de la pau entre els pobles"

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / OVIEDO

L'escriptor i periodista israelià Amos Oz ha estat guardonat amb el premi Príncep d'Astúries de les lletres en reconeixement a "la defensa de la pau entre els pobles" que ha fet en la seva obra, així com per "la denúncia de totes les expressions del fanatisme", segons el jurat.

Víctor García de la Concha, director de la Real Academia Española i president del jurat, ha llegit l'acta amb el veredicte. El document també destaca que Oz "ha contribuït a fer de la llengua hebrea un brillant instrument per a l'art literari i per a la revelació encertada de les realitats més actuals i universals del nostre temps".

Intel·lectual compromès

Amos Oz està considerat com un dels intel·lectuals israelians més compromesos amb la recerca d'una sortida pacífica al conflicte entre Israel i Palestina, al qual ha dedicat gran part de la seva producció novel·lística i d'assaig.

A les últimes rondes de votacions del jurat també hi han arribat l'autor albanès Ismaïl Kadaré, la novel·lista canadenca Margaret Atwood, el poeta coreà Ko Un i l'escriptor italià Antonio Tabucchi.

Entre les candidatures presentades figuraven a més les del novel·lista japonès Haruki Murakami, l'escriptor britànic Martin Amis i els poetes Antonio Gamoneda i Germán Belli de la Torre, així com l'holandès Cees Nooteboom, el mexicà Fernando del Paso, el nord-americà Edward Albee i l'espanyol Arturo Pérez Reverte.

Dotat amb 50.000 euros

Notícies relacionades

El guardó, dotat amb 50.000 euros i una estatueta dissenyada per Joan Miró, és el quart premi Príncep d'Astúries que s'atorga aquest any després dels de cooperació internacional (Al Gore), arts (Bob Dylan) i investigació científica i tècnica (Ginés Morata i Peter Lawrence).

En edicions anteriors van obtenir el premi de les lletres autors com José Hierro, Juan Rulfo, Ángel González, Mario Vargas Llosa, Camilo José Cela, Claudio Rodríguez, Carlos Fuentes, Francisco Umbral, Günter Grass, Augusto Monterroso, Doris Lessing, Arthur Miller, Susan Sontag, Claudio Magris i Paul Auster, l'últim que el va rebre, el 2006.