CÒMIC ÀRAB

99 superherois musulmans planten cara a Superman i Spiderman

2
Es llegeix en minuts
SUSANA SAMHAN (EFE) / EL CAIRE

A Superman i Spiderman els han sortit 99 competidors al món àrab. Es tracta dels protagonistes de The 99, "el primer còmic sobre la cultura musulmana", segons Ratek Housni, el director general a Egipte de la companyia editora del tebeo.

Publicat en àrab i en anglès, i amb una periodicitat mensual, la historieta editada per la firma Teshkel pretén transmetre a "tots els nens del món --no només als musulmans--, els valors morals de l'islam i la seva cultura", ha explicat Housni.

Cada superheroi representa un atribut d'Al·là

Els superherois tenen trets àrabs --cabells foscos, ulls negres o pell morena--, i cada un d'ells representa un dels 99 atributs divins d'Al·là. Un dels personatges és Noura, que significa llum i és una de les propietats del profeta. "Ella il·lumina a cada persona perquè trobi la seva bondat interior", ha afirmat l'editor del còmic.

A més de Noura, altres personatges són Moumita, que significa destructor i que utilitza el seu poder per desfer-se de tot el que és dolent, i Jabbar, que és poderós, i usa el seu poder per ajudar els altres. La llista continua fins a arribar als 99 superherois.

L'acció transcorre al segle XIII

La trama es remunta al segle XIII, quan els mongols van envair Bagdad amb l'objectiu de destruir la civilització àrab i, amb ella, tota la saviesa del califat. Per preservar aquells coneixements, es van crear 99 pedres precioses que van albergar tot aquell saber i que van ser portades al lloc més remot de l'imperi àrab: el regne de Granada a Al-Andalus.

Quan les forces de la Reconquista van arribar a Granada les pedres es van escampar per tot el món i van estar en parador desconegut fins al dia d'avui. Aquell que es troba una gemma adquireix superpoders extraordinaris.

No exclusiu per a musulmans

Per a Housni, des d'un punt de vista musulmà, el poder sempre ve d'Al·là. Com que ell és l'únic que pot reunir totes aquelles qualitats, "no podia existir un únic personatge com en els tebeos de Batman o Superman": d'aquí que se'n creessin 99.

Notícies relacionades

The 99 no és un còmic exclusiu per a musulmans. "Es parla de valors que també són propis del cristianisme i del judaisme perquè són idees i conceptes humans", ha indicat Housni. Per aquest motiu, els 99 no només són de països àrabs, sinó també nord-americans, canadencs i portuguesos, entre altres.

Gestat a Kuwait i amb una tirada de 25.000 exemplars, The 99 es distribueix en 12 països àrabs des de juliol del 2006 i està previst que arribi pròximament al Regne Unit i als Estats Units.