PREMIS

Un museu de Lleó guanya el Mies van der Rohe d'arquitectura

El recinte, d'art contemporani, elegit millor edifici d'Europa

1
Es llegeix en minuts
ROSARIO FONTOVA / BARCELONA

Un museu modern i actiu, de formigó, amb una façana de vidres de colors inspirats en una vidriera de la catedral gòtica de Lleó, ha estat distingit amb el premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea. El Musac (Museu d'Art Contemporani de Castella-Lleó), projectat pels arquitectes madrilenys Luis Mansilla i Emilio Tuñón, va superar en la consideració del jurat per majoria sis edificis, entre els quals hi havia, per exemple, el Museu Mercedes-Benz de Stuttgart (Alemanya), l'edifici Veles e Vents de València i l'Escola d'Administració d'Empreses de Bordeus (França).

Considerat el principal guardó d'arquitectura europea, el premi Mies van der Rohe es concedeix cada dos anys. Fins ara l'han obtingut, entre altres, arquitectes com Rafael Moneo, Alvaro Siza, Zaha Hadid, Norman Foster i Dominique Perrault. Lluís Hortet, secretari del jurat, va explicar ahir que el guardó "vol ser un premi d'exemplaritat, que volem brindar com a model a l'administració i que té un paper pedagògic important".

Diane Gray, coordinadora del premi, va assenyalar que el jurat es va interessar sobretot per la integració del Musac en el teixit urbà de Lleó, "on crea un espai emblemàtic que la gent identifica com a seu". Gray va elogiar la "claredat arquitectònica de l'edifici a base de contenidors, d'una construcció impecable que ha impressionat el jurat".

Notícies relacionades

Mansilla i Tuñón són autors, entre altres projectes, del Museu de Belles Arts de Castelló i del Museu arqueològic de Zamora. A Lleó també van construir molt a prop del Musac un auditori de música. Inaugurat fa dos anys, el museu lleonès posseeix la qualitat d'adaptació a la creativitat contemporània a base de grans formats que requereixen espais exempts. Així, quan va ser inaugurat va destacar, entre altres peces de dimensions considerables, la instal.lació d'Alfredo Jaar a base d'un tanc d'aigua d'on emergia el perfil de ferro d'Àfrica que pesava diverses tones.

El premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea, que s'entregarà el 14 de maig vinent, està dotat amb 50.000 euros i el jurat està presidit per l'arquitecte Richard Burdett.