PROJECTE

Bieito durà un iceberg a l'Ebre per a l'Expo

El director teatral obrirà la mostra de Saragossa amb un muntatge "impactant"

1
Es llegeix en minuts
IMMA FERNÁNDEZ / BARCELONA

Un enorme iceberg flotant sobre les aigües de l'Ebre, que es transformarà en diverses imatges al.lusives a la destrucció del planeta, protagonitzarà l'espectacular muntatge que el director teatral Calixto Bieito ha ideat per a la cerimònia d'inauguració, el 13 de juny de l'any que ve, de l'Expo Saragossa 2008.Iceberg. Simfonia poeticovisual, un projecte de Focus, s'escenificarà totes les nits de l'esdeveniment, encara que amb una durada més breu (21 minuts) que en l'obertura (35).

"Per mi la imatge més representativa de l'apocalipsi que se'ns anuncia per d'aquí a uns anys és la d'icebergs flotant pels mars de tot el món", va explicar ahir Bieito, que ha plantejat la dramatúrgia del muntatge com un "conte moral que explica el diàleg entre l'iceberg, l'Ebre i l'home, aquest últim com a responsable i víctima de la desolació de la Terra". Des de la imatge inicial d'uns pingüins llançant-se a l'aigua des del terrat del gegantí iceberg --de 21 metres d'altura-- fins a un final esperançador, amb l'aigua com a font de vida i salvació, la representació flueix per escenes de caos, contaminació, destrucció de la naturalesa i foc.

Notícies relacionades

"És un projecte d'estètica molt maca i impactant, però extremadament complicat", va subratllar Bieito, que va revelar que no confiava a guanyar el concurs convocat per a la cerimònia. "Em fa molta il.lusió perquè jo vaig aprendre a nedar a l'Ebre i gairebé m'hi ofego, però vaig sobreviure a les seves fredes aigües i als seus corrents".

La música, composta pel saragossà José Luis Romeo, serà una peça melòdica gravada per una orquestra filharmònica i uns cors, amb algun toc electrònic. També estaran presents els tambors de Calanda i hi haurà focs artificials. L'escenografia flotant, d'Alfons Flores, que tindrà una longitud de 90 metres com a màxim, serà construïda amb materials ecològics, d'acord amb el lema de l'Exposició,Aigua i desenvolupament sostenible.