Homenatge a Uderzo

Barcelona es bolca en l'àlbum de tribut al creador d'Astèrix

Salvat en posa a la venda una primera edició de 30.000 exemplars, xifra pròpia de supervendes

Una de les historietes mostra l'heroi gal i Obèlix com uns immigrants d'un suburbi de París

3
Es llegeix en minuts
GEMMA TRAMULLAS / BARCELONA

La filla d'Albert Uderzo, Sylvie, va presentar ahir en primícia mundial al Saló del Còmic l'àlbumAstèrix i els seus amics, en què 34 autors rendeixen tribut al dibuixant francès, que compleix 80 anys el dia 25. L'expectació que s'ha creat al voltant del projecte ha portat Salvat ha treure'n una primera edició, en català i en castellà, de 30.000 exemplars, una xifra que a Espanya només està a l'abast delsbest-sellersliteraris. L'editorial en té preparada una reimpressió davant la previsió que l'edició, que ahir es va posar a la venda, s'esgoti ràpidament.

Una de les 34 vinyetes i historietes del còmic situa Astèrix i Obèlix a l'any 2000, en plena revolta dels barris marginals de París, amb la policia en el paper de les legions romanes i els dos gals convertits en joves immigrants. És la primera vegada des del seu naixement, el 1959, que Astèrix pren partit en temes de política i la història cobra encara més sentit perquè el mateix Uderzo va ser un immigrant italià a França. L'heroi gal també apareix amb l'ànec Donald, amb una amazona romanitzada de Milo Manara, amb Lucky Luke i altres personatges animats de fama internacional.

La filla del dibuixant va excusar ahir l'absència del seu pare a Barcelona. "Té una salut de ferro però està massa cansat", va dir. En la presentació, va abordar temes com el futur d'Astèrix una vegada hagi mort el que és un dels seus creadors (el guionista René Goscinny va morir el 1977). "El meu pare ho ha deixat tot lligat i ben lligat en el seu testament. Per a mi seria insuportable que una altra persona pogués dibuixar Astèrix".

TRES ESPANYOLS

Només a l'àlbum d'homenatge es troben Astèrix dibuixats per altres mans. Entre elles les de Milo Manara, David Lloyd (V de Vendetta) i tres espanyols: Forges (que s'autodenomina el "pitjor alumne" d'Uderzo), Juanjo Guarnido (guanyador el 2006 del premi del Saló per la sèrie negraBlacksad) i Mique Beltran (autor de les aventures de Cleopatra).

El fet que, aAstèrix i els seus amics, els gals estiguin situats en un marc diferent de la seva habitual aldea envoltada de romans, ofereix diferents nivells de lectura, però les incomptables referències a la història de l'animació el converteix en un àlbum més destinat a joves i adults que a no pas nens. "El goig intel.lectual i estètic que provoca és diferent", va afirmar ahir la directora editorial de Salvat, Trini Marull.

Sylvie Uderzo va anunciar que el seu pare té intenció de treure al mercat un altre àlbum clàssic de les aventures d'Astèrix i Obèlix. "No sóc l'autor i no sé quan ni on, però serà aviat --va comentar--. El que sí que puc assegurar-los és que està a punt d'acabar les memòries".

L'última entrega d'aventures del gal, El cel ens cau al damunt, va vendre a Espanya 300.000 exemplars. Va ser precisament en aquest àlbum on el dibuixant va deixar entreveure l'admiració per Walt Disney i el disgust pel manga (a la historieta, els extraterrestres del planeta Namga amenacen un grup d'irreductibles dibuixants francobelgues).

Notícies relacionades

"És cert que Uderzo no sent una especial atracció per aquest estil d'expressió gràfica --va afirmar la seva filla intentant treure ferro a l'assumpte--. Però entén que el públic és sobirà i és qui decideix quina obra serà un èxit. Com han vist, al final d'El cel ens cau al damunt, tothom acaba entenent-se".

És la primera vegada des del 1959 que un àlbum d'Astèrix no es presenta dins de les fronteres franceses (ho farà el dia 25). El fet que Barcelona pogués oferir ahir aquesta primícia mundial va ser una deferència del mateix autor, que va tenir en compte que el Saló del Còmic 2007 també compleix anys: 25.