Anoia

El trasllat dels 141 malalts inaugura l'hospital d'Igualada

10 ambulàncies van transportar els ingressats al nou centre

Neixen dos nadons poques hores després d'acabar d'acomodar els pacients

1
Es llegeix en minuts
JOSEP SALLENT / IGUALADA

Els malalts de la comarca que necessiten ingrés hospitalari s'han despertat avui per primera vegada a les habitacions del flamant hospital d'Igualada, on van arribar ahir en ambulància procedents de les antigues instal.lacions. L'operatiu va ser delicat, però el Consorci Sanitari de l'Anoia va superar amb èxit la prova de foc que va representar el trasllat de tots els 141 pacients, inclosos tres nadons acabats de néixer i tres ingressats a l'UCI.

L'alcalde, Jordi Aymamí (PSC), va definir d'"històrica" la jornada perquè va suposar la inauguració efectiva del nou hospital, que ahir també va estrenar el servei d'urgències. Els altres serveis sanitaris s'han anat obrint durant la setmana.

RAPIDESA

Un total de 10 ambulàncies del SEM i 120 professionals es van encarregar del trasllat dels malalts des de les 7.30 hores del matí. Tot i que s'esperava que l'operatiu duraria tot el dia, al final es va accelerar i a les 13.43 hores es va acomodar a la nova habitació l'últim pacient. "Ens havien dit que vindrien a buscar la meva mare a la tarda, però han vingut abans del migdia", va explicar la Carme mentre la seva mare reposava somrient al nou llit.

Cada ambulància va sortir dels dos antics edificis hospitalaris del passeig de Verdaguer amb un pacient, un familiar, dos portalliteres i el conductor. Els malalts, en lliteres i amb el gota a gota en els casos que ho requerien, van rebre durant el viatge totes les atencions bàsiques necessàries.

Notícies relacionades

Els tres nadons van néixer dissabte a la matinada, un d'ells amb cesària, i van ser transportats a les incubadores on s'estan. A la tarda, a la sala de parts del nou hospital hi van néixer dos nens més, tots dos del poble veí de Vilanova del Camí.

El gerent del centre, Carles Gausachs, va explicar que el moment més "crític" del trasllat es va produir mentre funcionaven els tres hospitals, el nou i els dos antics. Quan es va buidar un d'ells, el de color blau, li va tocar el torn al magenta i llavors l'operatiu logístic es va alleujar. Per arribar sense endarreriments fins al nou hospital, situat a l'avinguda de Catalunya, les ambulàncies van comptar amb la col.laboració de policies locals, que van alleujar el trànsit.