Crònica // ELOY CARRASCO

El dia que Sting va fer 32 anys

La mort d'un jove a l'intentar colar-se va entenebrir l'última visita del trio a BCN

1
Es llegeix en minuts
ELOY CARRASCO

Sonava l'enllaunat deVoices inside my headque en aquella època anunciava el començament dels concerts de The Police i aleshores Sting va dir, en castellà voluntariós: "Avui és el meu aniversari". Després va cridar "¡som-hi!" i va donar pas aSynchronicity I,la primera cançó de l'última vegada que el grup va actuar a Barcelona. Ja eren les onze de la nit de l'1 d'octubre de 1983, un dissabte. El públic que omplia de gom a gom l'estadi Narcís Sala de Sant Andreu feia una hora que s'esperava. Estava sent una vetllada complicada (una avaria va obligar el trio a tocar amb la meitat de potència) i sobretot tràgica. A la cúspide de la seva carrera, The Police arrossegava masses i aquell camp de futbol havia quedat petit. Les gairebé 20.000 entrades --costaven 1.500 pessetes, una bona quantitat-- s'havien esgotat feia molt. Als afores de l'estadi, la multitud intentava colar-se. Uns 2.000 joves ho van aconseguir saltant alts murs. Alfonso Fer- nández, mecànic de la Verneda de 23 anys, va caure en l'intent i va morir a l'acte.

Aquella desgràcia va venir a ser la funesta continuació dels dos precedents de The Police a Barcelona, també borrascosos. A Badalona (l'abril del 1980) i a la Monumental (l'agost del mateix any), les nits van acabar a garrotades i la premsa ho va tenir fàcil per reflectir la paradoxa delspoliciesque cantavenMessage in a bottleiWalking on the moondins d'aquells recintes mentre a fora els policies de veritat repartien cops de porra als fans sense entrada, que es posaven pesats i insistien a ficar-se allà com fos.

Notícies relacionades

Però tornem a l'última vegada, al dia que Sting va fer 32 anys. Superada la mitjanit, arribat ja el 2 d'octubre, Andy Summers va bramar al micròfon el que ja havia avançat el seu líder: "¡Aquesta nit, a Barcelona, és l'aniversari de Sting!". I es van llançar --el guitarrista, el bateria i les dues coristes-- a cantar-li unHappy birthdaybastant pallasso, enmig del ximple clamor dels que érem allà i de l'emoció sobreactuada de l'homenatjat. Després van començar els bisos ambCan't stand losing you.

Han passat 24 anys. Sting en complirà 56. Aquesta vegada no s'ho poden perdre.

Temes:

Sting Música