POLÈMICA

Iñárritu i el seu guionista es barallen per la paternitat de 'Babel'

Guillermo Arriaga acusa el director de fer-se passar per l'únic autor del film

"No has sigut, i mai t'has deixat sentir, part d'aquest equip", respon el cineasta

1
Es llegeix en minuts
TONI CANO / MÈXIC

Tot per culpa deBabel. El protagonisme mexicà en els Oscars es veu entelat per un sonat divorci de creadors. Tot just quan s'ha apagat la lluminària de la festa, el director Alejandro González Iñárritu i el guionista Guillermo Arriaga, coautors de l'aclaparadora trilogia que comprènAmores perros,21 gramosiBabel, s'ataquen de manera "bastant patètica", segons opina Guillermo del Toro. Recolzat pels actors, el realitzador deBabeletziba al guionista: "No has sigut --i mai t'has deixat sentir-- part d'aquest equip i les teves declaracions són lamentables i un punt final molt reductiu d'aquest meravellós i col.lectiu procés que nosaltres hem viscut i ara celebrem".

La carta de González Iñárritu, datada fa nou dies, i el memorial de greuges d'Arriaga són els plats forts d'un reportatge sobre la ruptura que està a punt de publicar la revistaChilango. Iñárritu lamenta que, per culpa d'una "injustificada obsessió per reclamar la sola autoria d'una pel.lícula", el guionista sembla que "desconeix que el cine és un art de profunda col.laboració". El guionista denuncia que el realitzador el va anar "aïllant" durant el rodatge. I que va canviar el guió; l'adolescent japonesa sorda havia de ser una espanyola que perdia la vista.

DECLARACIONS DURANT UN ANY

Notícies relacionades

Les desavinences venien aflorant des d'aleshores. Ara esclaten com una bomba. Juntament amb González Iñárritu firma la carta bona part del cos de producció de la pel.lícula, inclosos els actors Gael García Bernal i la nominada Adriana Barraza, el fotògraf Rodrigo Prieto i el músic argentí Gustavo Santolalla, que va guanyar l'Oscar per la banda sonora. La missiva respon a totes les declaracions que va fer Arriaga al llarg d'un any. "Més que un reconeixement a la feina de tots", els firmants diuen que hi han llegit la seva "amargura i un insistent reclam d'atenció mediàtica".

El guionista assegura que no coneix la carta, es mostra sorprès per la firma dels actors i afirma que altres involucrats en la cintaBabel"no estan d'acord amb la manera que Alejandro ha portat tot això". Arriaga li retreu que la seva "discussió professional" s'hagi portat al terreny "comunal". Li critica les "posicions extremes" i que anomeni "la meva trilogia" als films que van fer plegats. "No vull sentir que sóc l'autor de la pel.lícula" perquè és "una pel.lícula de tots", comenta.