CINE

Berlín obre amb Eastwood i De Niro com a reclams

'La vie en rose' inaugura una edició que aposta pel cine històric

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / ENVIADA ESPECIAL / BERLÍN

La Berlinale arriba avui a la 57a edició enmig d'una lluita atroç que enfronta els grans festivals. El certamen alemany busca l'equilibri entre el cine compromès i la presència de titans de la interpretació, com Robert De Niro i Clint Eastwood. El problema radica en el fet que les pel.lícules que més interès generen, d'entrada, opten en primer lloc per Cannes, que se celebra al maig. Aquesta proximitat en les dates perjudica sobretot aquest any Berlín, ja que la cita francesa acapara l'interès de les majors amb motiu dels fastos del 60è aniversari.

El panorama es complica amb l'arrencada del festival de Roma que, a cop de talonari, ha declarat la guerra a Venècia per veure quina de les dues urbs italianes aplega més astres de Hollywood. Sant Sebastià busca una sortida obrint portes a altres filmografies i a opcions menys propenses a triomfar en taquilla. I en molt casos quedant-se amb el que altres rebutgen. Davant d'aquesta situació, la programació de Berlín basa la seva estratègia en noms que acaparen titulars, com Jennifer Lopez, i en films amb curioses coincidències temàtiques. La primera és la revisió històrica de controvertits fets relacionats amb la segona guerra mundial; i la segona, pel.lícules protagonitzades per dones tan fascinants com fràgils.

UNA DONA AL LÍMIT

Notícies relacionades

És el cas de la cinta elegida avui per a la inauguració: La vie en rose, d'Olivier Dahan. La pel.lícula gira al voltant d'Edith Piaf, la diva de la cançó francesa. Una dona al caire de l'abisme. La segueixen Irina palm, on l'actriu i cantant Marianne Faithfull interpreta una viuda de 50 anys que, en una recerca desesperada de diners, acaba treballant en un club nocturn. Tuya's marriage, una cinta que està a l'espera de passar la censura de la Xina, tracta sobre una dona que no sap com mantenir el marit malalt. Ángel, pel.lícula de François Ozon, que tancarà el festival, relata l'auge i la caiguda d'una dona jove a l'Anglaterra de principis del segle XX. Una altra pel.lícula d'actrius és Notes on a scandal, per la qual Judi Dench i Cate Blanchett estan nominades als Oscars. La primera com a millor intèrpret femenina i la protagonista de Babel com a millor actriu de repartiment.

Blanchett també destaca a The good German. Steven Soderbergh planteja en aquest film un interessant exercici cinematogràfic en blanc i negre. La trama gira al voltant d'una corresponsal de guerra nord-americana que es desplaça al destruït Berlín de la Conferència de Potsdam. El repartiment està encapçalat per George Clooney. El tema bèl.lic prossegueix amb El bon pastor, segona immersió de De Niro darrere de la cambra. Aquesta vegada davant un tema més controvertit: el naixement de la CIA. Eastwood presenta fora de competició Letters from Iwo Jima, i The counterfeiters revela un pla nazi per arruïnar l'economia britànica. En total, 100 estrenes, entre les quals es troben els 22 films que aspiren a l'Ós d'Or. Cap d'espanyol. Invisibles, que abandera Javier Bardem, destaca entre l'oferta espanyola en seccions paral.leles.