GUARDÓ

Mankell es proposa que el lector senti "ràbia" per Àfrica

El 'pare' de l'inspector Kurt Wallander rep el premi Pepe Carvalho

L'alcalde de Barcelona li suggereix que situï la pròxima novel.la a la ciutat

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

Henning Mankell va recollir ahir a Barcelona el premi Pepe Carvalho i va oferir a canvi diverses novetats als seus seguidors, que el podran conèixer personalment avui al Teatre Romea. Hi haurà un parell més de novel.les protagonitzades per Linda, la filla de l'inspector Wallander, en què aquest apareixerà, però no arribarà a obrir una nova sèrie pròpia, i dilluns que ve començarà a escriure un llibre nou, unthrillerprotagonitzat per una jutge. A més a més d'a-

questes últimes notícies, també va explicar que intenta portar els lectors a sentir "ràbia", "vergonya" i una "indignació profunda" per la situació de l'Àfrica i la responsabilitat d'Occident.

Mankell, que dirigeix el Teatre Nacional Avinguda de Maputo (Mo-

çambic), ha abocat en la seva última novel.la publicada a Espanya,El cervell de Kennedy, la seva ira per la "catàstrofe" del continent i "l'ús de persones com a conillets d'índies". Tot i que també va voler recordar que l'Àfrica "no només mor, sinó que també viu" i té un futur brillant, ahir no va estalviar exemples de quin és el tràgic present.

TESTIMONI

"Swazilàndia té una autopista: els diumenges només s'hi pot circular per un carril, l'altre està ocupat per la gent que va a funerals de persones mortes per la sida"; "a Moçambic s'infecten cada dia pel VIH 700 persones, un quart de milió en un any, en un país de 17 milions d'habitants"; "hi ha més metges de Malawi treballant a la ciutat de Manchester que a tot Malawi, la fuga de cervells és enorme"; "és més barat comprar un esclau negre avui que el 1820...". "És responsabilitat de la humanitat" i d'Europa, que "hauria de tenir com a capital simbòlica no Brussel.les, sinó les Canàries o Lampedusa", va acabar dient.

Convidat a participar en els actes de la trobada Bcnegra, Mankell va oferir la seva definició del gènere. Segons ell, la pura "especulació" detectivesca, a l'estilCSI,és estèril. La novel.la negra, en canvi, ha de "mirar el crim com un mirall de la societat", una situació en què, des de la tragèdia grega, "es veuen amb intensitat les relacions entre les persones i la societat" i que "explica com són els éssers humans".

Notícies relacionades

NOVEL.LA NEGRA I SOCIAL

Aquesta visió compromesa del gènere --"la idea que la literatura pot tenir un impacte en el món"-- és, segons diu Mankell, el que el "connecta" amb Manuel Vázquez Montalbán. És en memòria d'aquest escriptor que s'ha creat el premi Pepe Carvalho que ahir va rebre al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Al matí, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, es va entrevistar amb l'autor, a qui li va demanar que Barcelona, present en passatges d'El cervell de Kennedy, protagonitzi alguna de les seves futures obres.