LLIBRES

'Rastres de sàndal' critica l'auge d'adopcions "frívoles"

Asha Miró i Anna Soler-Pont publiquen la primera novel.la conjunta

1
Es llegeix en minuts
MARTA JULIÀ / BARCELONA

L'una és filla adoptiva, i l'altra, mare adoptiva. Però Asha Miró i Anna Soler-Pont van mostrar ahir, en la presentació del llibreRastres de sàndal(Columna/Planeta), el seu rebuig al "boomde l'adopció de nens". Una adopció "frívola i poc ortodoxa" que està de moda últimament i en què la societat "s'oblida dels nens", van afirmar. Uns nens que es converteixen en protagonistes de la seva primera novel.la a quatre mans.

Després de l'èxit del seu llibre autobiogràficLa filla del Ganges, que ha estat traduït a 12 idiomes, Asha Miró s'ha unit amb l'agent literària i comissària de la Fira de Frankfurt, Anna Soler-Pont, per narrar la història de tres nens sense futur que troben el seu destí gràcies a la solidaritat. "Són històries dures però en què, amb coratge, els personatges aconsegueixen canviar el seu destí", va explicar Miró. Barcelona, Bombai i Addis Abeba són alguns dels escenaris d'una novel.la que uneix tres continents retratant persones que tenen els mateixos sentiments i inquietuds encara que visquin en països diferents.

Narrada des del punt de vista dels nens protagonistes, el llibre denuncia "en positiu" problemes com l'explotació infantil o l'estada a Cuba de 10.000 nens orfes etíops durant 10 anys a causa de la guerra de Somàlia. "Hem plorat molt escrivint-lo", van confessar les autores. "Són històries molt dramàtiques però molt contingudes", va explicar l'editora Ester Pujol, que considera que al ser una ficció realista és també "una crònica del que està passant avui".

Notícies relacionades

Solomon, Muna i Sita són els protagonistes d'una novel.la en què "pràcticament tots els personatges es basen en algú real; vam haver de canviar els noms perquè havíem novel.lat massa les seves vides", va explicar Miró.

La novel.la hauria estat impossible sense el correu electrònic, asseguren les escriptores. Segons elles, pretén demostrar que el mestissatge és imparable, i la globalització, una suma d'identitats.