EL CANDIDAT

Iñárritu: "Els meus films no són gens acadèmics"

El director de 'Babel' es referma per als Oscars després de ser el favorit als Globus d'Or

3
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

A la tercera pot ser la definitiva perquè Alejandro González Iñárritu (Mèxic, 1963) entri a l'olimp dels directors tocats per la sort de l'Oscar. El seu tercer llargmetratge, Babel, una mirada globalitzadora sobre la por de la diferència, li pot donar la glòria a ell, els actors, el guionista i el músic si les set nominacions per als Globus d'Or són un clar indici de les preferències de l'Acadèmia de Hollywood.

Rodada a tres països --Mèxic, el Marroc i el Japó-- amb la implicació de 1.200 persones i en quatre idiomes --anglès, espanyol, àrab i japonès--, Babel tanca la trilogia que va iniciar l'any 2000 amb Amores perros. Aquesta va aconseguir fins a 53 guardons arreu del món i va ser candidata a l'Oscar com a millor pel.lí- cula de parla no anglesa. El 2003, amb 21 gramos, Iñárritu va col.locar part del repartiment --Sean Penn i Naomi Watts-- entre els nominats per a l'estatueta daurada. Penn es va emportar el guardó de millor actor a Venècia.

"Les meves pel.lícules no són gaire acadèmiques", va comentar fa uns dies el realitzador mexicà de pas per Madrid, sobre les possibilitats que Babel entri en la carrera dels Oscars a gran velocitat. "Miro de mantenir baixa l'expectativa". Fins ara, aquest film li ha donat la Palma com a millor director en l'últim festival de Cannes.

TÀNDEM AMB ARRIAGA

Amb Babel, que s'estrena el divendres 29 de desembre a les sales comercials, González Iñárritu parla de tu a tu a dos grans mestres com Clint Eastwood i Martin Scorsese i dóna l'oportunitat de lluïment a un dels actors més atractius del moment, Brad Pitt.

Però treballar amb aquest director també és una garantia per al llançament d'un artista llatinoamericà als Estats Units. Així va passar amb Gael García Bernal després d'Amores perros. I ara és el cas de l'actriu mexicana Adriana Barraza, el guionista, també mexicà, Guillermo Arriaga, i el músic argentí Gustavo Santaolalla (oscaritzat per la banda sonora de Brokeback Mountain i Diarios de motocicleta).

"Sóc tota felicitat", va declarar Barraza quan va conèixer la seva nominació, que comparteix amb la seva companya de repartiment, la japonesa Rinko Kikuchi. "El ventet veurà on ens ha de portar, però ara estic verdaderament feliç", va afegir. Amb o sense Globus o Oscar, Babel és l'última col.laboració entre González Iñárritu i Arriaga, dedicat a la producció de l'adaptació de la seva pròpia novel.la El búfalo de la noche, que presentarà a Sundance. "És un escriptor amb un talent fantàstic", va opinar el director, després de nou anys de "fructífera col.laboració" amb ell.

En aquest intens film, tots dos aborden quatre històries creuades en què personatges desconeguts entre ells prenen decisions que influiran en altres personatges a milers de quilòmetres. El tret que rep una dona blanca turista al Marroc (Cate Blanchett), els esforços del seu marit (Pitt) perquè sigui atesa, la desconfiança dels veïns, l'origen japonès del rifle utilitzat per uns nens que la premsa fa passar per terroristes i les circumstàncies per les quals passen els fills del matrimoni amb la cuidadora mexicana formen part del tsunami que director i guionista han creat com si es tractés d'un efecte papallona sociològic.

El realitzador pressiona els personatges fins al límit de la seva resistència i demana a l'espectador un esforç per "implicar-se emocionalment" en els avatars d'aquells. Però, en aquesta ocasió, hi ha marge per a l'esperança i l'acord. Sense presència de malvats, en el film "tots són víctimes de les seves circumstàncies", va dir el realitzador, que buscava, entre altres coses, reflexionar sobre els prejudicis, "sense caure-hi".

Notícies relacionades

Així Iñárritu denuncia les "fronteres emocionals i psíquiques" a les quals la globalització sotmet el ciutadà. "Són les més difícils de combatre, perquè estan construïdes des dels prejudicis de les ideologies", va assegurar, i va destacar que la religió i els nacionalismes són "els valors que han creat les fronteres entre els homes".

Fronteres i prejudicis amb què es troba Iñárritu cada sis mesos quan viatja a Mèxic per renovar el visat. "És el ritu d'humiliació que hi ha a cada frontera; l'abús de poder". D'aquí ve la seva irritada sensibilitat davant el mur que els EUA construeixen a la frontera amb el seu país per impedir l'entrada d'immigrants. "És el monument més gran a l'estupidesa humana".