LLIBRES

Andreu Martín evoca Vázquez Montalbán amb música de jazz

Un disc de Dani Nel.lo acompanya la novel.la 'El blues del detectiu immortal'

2
Es llegeix en minuts
MARTA JULIÀ / BARCELONA

"Convé llegir la novel.la amb la música de Dani Nel.lo de fons",explica Daniel Vázquez, fill de Manuel Vázquez Montalbán. Lletra i música s'uneixen en la nova col.leccióAssassinats en clau de jazz(Edebé), que Martín inaugura ambEl blues del detectiu immortal."És un homenatge a Vázquez Montalbán sense pal.liatius",afirma l'escriptor, que es confessa un admirador del creador de Carvalho.

Va ser a partir de les novel.les de Carvalho que va sorgir la nova obra de Martín. L'escriptor, que va començar a cultivar la novel.la negra gràcies a Vázquez Montalbán, va començar a jugar amb els títols de les novel.les de la sèrie del detectiu barceloní, creant-los de nou, i a poc a poc va anar confeccionant una llista de noms. Al final, la bibliografia carvalhiana va configurar l'argument de la novel.la."No podia ser que la història de Carvalho es quedés truncada en Milenio Carvalho",sentencia Martín, que assegura que"totes la morts són prematures, però la de Manolo ho va ser massa".

El blues del detectiu immortalés una història d'estranyes desaparicions i assassinats en una Barcelona que sona a blues i jazz. Òscar Bruch, un jove saxofonista, viu despreocupadament somiant amb el triomf de la seva banda de jazz."És un grup de principiants, una mica ingenu",apunta irònicament el també saxofonista Dani Nel.lo, que interpreta la banda sonora del llibre."Toquen jazz tradicional, una miqueta dixieland. Ho fan bé, i es deixen contaminar per una noia que els porta pel camí del rhythm'n'blues, més hot, més calent",explica. Aquesta seductora dona els contracta i una important companyia musical escolta la seva maqueta. Però de sobte, Òscar Bruch es veu immers en una estranya investigació.

Martín, coautor amb Jaume Ribera de la sèrie de llibres del detectiu Flanagan, per la qual els dos escriptors van rebre el Premio Nacional de Literatura Infantil i Juvenil el 1989, volia un personatge principal que fos nou, original."Encara que al final tampoc és tan original. De petit veia la sèrie de televisió de Johnny Staccato, que era detectiu i pianista",recorda Martín.

Notícies relacionades

AMB MÚSICA DE FONS

Més enllà de la singularitat, que el personatge fos saxofonista permetia a l'escriptor endinsar-se en el món de la música, com explica ell mateix:"Em permetia conèixer Dani Nel.lo, parlar de jazz i ¡viure un concert a Luz de Gas darrere de l'escenari!".Però la importància de la música en el llibre va anar creixent, i la novel.la es va convertir en una passejada per diversos gèneres musicals, sempre amb el jazz de fons. Amb la música del CD que ha gravat Dani Nel.lo i el seu grup, i que va inclòs en el llibre. Música que cada instrumentista toca a la manera d'un personatge i que evoluciona amb l'argument."Normalment, perquè es relacioni un llibre amb una música fa falta una pel.lícula",explica Nel.lo, que apunta:"Aquí ens hem saltat un pas".