LA PRESENTACIÓ

Arriba el pingüí animat que va vèncer James Bond

L'estrena de 'Happy feet. Trencant el gel' avança la campanya nadalenca

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

És la pel.lícula d'aquest Nadal.Happy feet. Trencant el gel, dirigida per George Miller, arriba a les sales espanyoles el 5 de desembre amb el precedent d'haver capgirat la taquilla nord-americana. El film d'animació protagonitzat per un pingüí va superar ni més ni menys que el mateix James Bond a l'obtenir en el primer cap de setmana 32,26 milions d'euros de recaptació als EUA. Aquestes són les claus d'una història meravellosa que succeeix a l'Antàrtida.

EMPATIA. Mumble és l'únic pingüí d'ulls blaus a tot el món. Així que surt de l'ou demostra que posseeix una estranya habilitat per al claqué."Té la mirada d'Elijah Wood",confessa Miguel Ángel Fuertes, un dels dos animadors espanyols que han treballat en el disseny de personatges. L'actor que dóna vida a Frodo aEl senyor dels anellspresta la seva veu a aquest pingüí incapaç d'entonar una nota sense desafinar en un món en què només se sedueix amb el cant. Igual que li passa al protagonista deL'aneguet lleig, Mumble és rebutjat."Genera empatia. És calmat, sincer, fidel a les seves conviccions. Es nega a veure el ball com un problema".

MISSATGES.El més significatiu és que l'heroi no renuncia al que el fa únic. És un gest de complicitat perquè els nens acceptin les diferències. El segon afecta l'ecologia. L'epíleg és que els humans hem de mantenir l'harmonia amb la naturalesa. Respectar els animals.

MÀGIA.Fuertes assegura que aquesta pel.lícula recupera la màgia del cinema d'abans."Avui dia es fan massa pel.lícules d'amiguets. Happy feet és tot al contrari que Pixar; els personatges no sobreactuen. I transmet que allà a fora hi ha bellesa, un món que a vegades espanta i a vegades sorprèn".

ORIGEN.Miller va quedar captivat pels pingüins al veureLa vida en el congelador, un documental de la BBC i National Geographic."Les seves vides són extraordinàries. Sobreviuen en un llunyà extrem del planeta, arraulint-se per defensar-se del fred, compartint escalfor i cantant cançons d'amor per trobar parella, encara que a les nostres orelles soni a esgarips",assegura.

DESINHIBICIÓ.No hi falten al.lusions sexuals, com quan Mumble cau de cap a l'entrecuix de Glòria, la pingüina que li agrada."Són molt sexuals, i això no es veu en el cinema d'animació",destaca Fuertes. Els pingüins Adelie, els cinc amics llatins de Mumble, són enginyosos, divertits, faldillers i"políticament incorrectes".

HIPERREALISME.Els paisatges de l'Antàrtida i detalls com les plomes fan estremir l'espectador. Semblen de veritat. Es van organitzar dues expedicions al continent blanc per captar textures i llums.Happy feetbarreja imatge real amb animada."És el futur",considera Fuertes.

Notícies relacionades

MUSICAL.A Miller se li va acudir la idea que Mumble ballés claqué, perquè Fred Astaire sempre es vestia com un pingüí. ¿Però com es pot fer ballar bé una bola amb potes? Aquí va entrar Savion Glover, un virtuós del ball. Una càmera amb sensors captava els seus moviments i els traslladava al cos del pingüí en la pantalla.

BANDA SONORA.Als EUA, el CD s'esgota cada dia. Nicole Kidman, que ja va cantar amb Ewan McGregor aMoulin Rouge, presta la veu a Norma Jean, la mare de Mumble, i interpreta, amb la lletra canviada,Kiss, de Prince, iHeartbreak hotel, el clàssic d'Elvis Presley. La cançó central ésBoogie wonderland, la que va fer famosa Earth, Wind & Fire. Williams, en la veu de Ramón, el líder dels Adelie, destaca amb la seva versió deMy way, de Frank Sinatra.

Temes:

James Bond