Barcelonès

Red Eléctrica avisa que falta energia per moure l'AVE

El delegat a Catalunya augura problemes per al tren al seu pas per Girona

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El delegat de Red Eléctrica Española (REE) a Catalunya, Lluís Pinós, va dir ahir que el subministrament per al tren d'alta velocitat (AVE) al seu pas per la demarcació de Girona "no estarà totalment garantit" fins que es produeixi la interconnexió elèctrica entre Espanya i França.

Pinós, que va participar en unes jornades sobre el sistema elèctric al Col.legi de Periodistes de Catalunya, va considerar que l'actual xarxa de transport elèctric no garanteix el subministrament a la demarcació de Girona, de manera que va alertar de possibles "apagades" en moments de màxima demanda fins a mitjans del 2009. "La situació de la zona no compleix en aquests moments amb els criteris de robustesa i seguretat que s'exigeixen a la resta del sistema elèctric espanyol", va afirmar Pinós.

El delegat de REE va explicar que l'AVE requerirà un punt d'alimentació cada 50 o 65 quilòmetres i que només serà possible amb una línia de molt alta tensió (MAT) de 400 quilovolts connectada amb França. "Si no, hi haurà baixades de tensió cada vegada que passi un tren", va dir.

MEDIACIÓ

Pinós es va mostrar esperançat que, a mitjans del 2007, l'àrbitre de la Unió Europea pactat entre Espanya i França desbloquegi el traçat de la MAT a través dels Pirineus. I va considerar que el pas pel Ministeri d'Indústria del futur president José Montilla "ajudarà" a tirar endavant el projecte.

Pinós va explicar que des del moment en què es decideixi el traçat que ha d'unir la localitat gironina de Santa Llogaia i la rossellonesa de Baixàs, REE executarà les obres "en tres anys", fet que situa la posada en servei de la interconnexió elèctrica amb França el 2010.

Notícies relacionades

Va destacar també que el juny del 2009 REE preveu posar en servei el tram de la MAT entre Sentmenat, Vic i Bescanó, pendent d'aprovació pel Consell de Ministres. El 2009 també està prevista la inauguració del tram Bescanó-Santa Llogaia, projecte en fase de redacció.

El director de la secretaria tècnica de presidència de REE, Agustín Maure, va explicar que Fecsa Endesa té dificultats per garantir el subministrament a la Costa Brava.