ARTS

Les Luthiers fan un refregit amb el millor dels seus 40 anys de carrera

El quintet argentí actua al BTM fins diumenge que ve

1
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

El quintet comicomusical Les Luthiers torna a Barcelona ambLas obras de ayer. El refrito, en què recopilen alguns dels seus números estel.lars. Ho presenten al Barcelona Teatre Musical (BTM), adaptat per a 2.500 espectadors, a partir d'avui (21.30 hores) i fins diumenge que ve. El programa inclouEl sendero de Warren Sánchez; La balada del 7° regimiento; Cantata de Don Rodrigo Díaz Carrera; San Icticola de los peces; Pepper Clemens sent the messenger, Nevertheless the reverend left the herd; Quien conociera a María amaría a MaríaiLa hora de la nostalgia.

A punt de complir els seus 40 anys com a professionals, Les Luthiers reconeixen que cada vegada és més difícil seleccionar obres per a una antologia. Després de tres mesos de discussions i baralles, al final van optar per incloure"històries que tenim fresques a la nostra memòria",expliquen els membres del grup que va debutar a Espanya el 1974"quan encara vivia sa majestat el Generalísimo",recorden amb sorna.

Les Luthiers tenen un segell propi, una línia coherent que han mantingut en la seva dilatada carrera, amb un estil inconfusible basat en el fi humor i els seus coneixements musicals."Tenim un sensor permanent, una mena de franja ètica", diuen."Els acudits directes no ens han divertit mai i tampoc ens sembla bé fer riure amb temes dramà- tics com el genocidi i el terrorisme".

Notícies relacionades

El seu humor elegant segueix tan imaginatiu com la seva capacitat per construir instruments informals, com en diuen ells de les seves creacions, elaborades amb objectes impensables. En aquest espectacle n'utilitzaran 10 dels 35 que tenen, entre ells el barríton, una espècie de contrabaix realitzat amb un barril que es converteix en púlpit. El públic podrà admirar-los a partir de l'any que ve a l'exposició que preparen a Buenos Aires, un dels actes previstos per a la celebració amb tota mena de luxes del seu 40 aniversari.

Malgrat els rumors sobre la seva separació, Les Luthiers afirmen tenir corda per a estona."Mentre les cames aguantin seguirem. Aquesta feina és un plaer. És un joc que ens vam inventar i ens ho seguim passant molt bé",declara aquest pòquer de músics seguidors de Johann Sebastian Mastropiero.

Temes:

Les Luthiers