MÚSICA

Shakira mostra el seu poder amb cinc Grammy Llatins

La defensa dels immigrants va centrar els discursos de la gala de Nova York

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Dels vuit milions d'his- tòries que hi ha a Nova York, una quarta part s'expliquen en espanyol. La ciutat on se sent l'imparable avanç del poder hispà als EUA va acollir dijous, per primera vegada, l'entrega dels Grammy Llatins. Hi va haver una reina, Shakira, que va guanyar cinc dels sis guardons als quals aspirava, i dos reis --el duo de reaggeton novaiorquès d'origen porto-riqueny Calle 13--. Però, abans que res, el Madison Square Garden --obert per primera vegada en una gala dels Grammy a públic que podia comprar entrades-- es va convertir en un tron que amb salsa, merengue, ranxeres i pop i fins i tot amb la presència de l'alcalde, Michael Bloomberg, dient unes paraules en espanyol, va clamar la presència i el poder llatí als EUA.

Shakira és, probablement, l'artista que encarna més bé el que es coneix com elcrossover, és a dir, el fenomen d'aconseguir fer-se un espai en el competitiu mercat anglosaxó. Però, dijous, a la colombiana li va tocar paladejar el reconeixement del seu mercat natural. L'Acadèmia va reconèixerLa tortura--que Shakira va interpretar davant de 12.000 persones amb Alejandro Sanz-- com la gravació i cançó de l'any iFijación oral Vol. 1va ser premiat com a disc de l'any, millor disc vocal pop femení i per l'enginyeria de gravació.

AGRAÏMENTS

En les seves visites a l'escenari --totes recollides a la part de la gala retransmesa íntegrament en espanyol per la cadena hispana Univisión--, Shakira va anar escalonant els seus agraïments, i un dels que va reflectir el sentiment de la nit va ser el que va dedicar als immigrants."Voldria dedicar aquest premi a tots els llatins del món, especialment als d'aquí que com jo van tenir un somni --va dir--. L'únic que necessiten és, com diu Juan Luis Guerra, un visat per a un somni. Espero que rebin el reconeixement de l'Estat i que els atorgui aquest visat".

Notícies relacionades

No va ser l'únic missatge sobre immigrants ni davant ni darrere de l'escenari. Al recollir el seu tercer Grammy --el de millor disc de música urbana--, elsboricuasde Calle 13, reconeguts com els nous artistes més destacats, van cridar un"passarem per sota de la muralla",en referència al pla de Washington de construir un mur a la frontera. I Fer, el líder de Maná, va denunciar davant la premsa l'assetjament als immigrants sense papers."El terrorisme no s'acabarà així. Només s'acabarà quan els EUA tinguin polítiques internacionals més netes",va dir. Fins i tot La Oreja de Van Gogh, que amb el seu discGuapava rebre el Grammy de millor disc vocal de grup, van dedicar el premi als treballadors hispans. I Ricky Martin, que va rebre de Miguel Bosé el premi a Persona de l'Any, va carregar contra el tràfic de persones.

Van ser notes d'actualitat en una nit on hi va haver poques sorpreses en les 47 categories. Julieta Venegas va guanyar ambLimón y salel premi al millor disc de música alternativa; Gustavo Cerati, els de millor disc de rock vocal i millor cançó de rock; Marisa Monte, el de disc samba; Mercedes Sosa, el de folk, i entre Bebo Valdés i Diego el Cigala van sumar tres Grammy (millor disc instrumental per aBebo, millor disc flamenc per aPicasso en mis ojosi millor vídeo musical versió llarga per aBlanco y negro en vivo.