EL SO AUTÒCTON DE BCN // EL COMPACTE

Sabor de Gràcia rumbeja la Cançó amb Els Pets i Gertrudis

El conjunt convida set grups i solistes a gravar himnes com 'L'estaca'

2
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL / BARCELONA

El contagiós ritme de la rumba pot encarar-se fins i tot amb la Cançó. El grup Sabor de Gràcia, capitanejat per AntoniSicusCarbonell, celebra els 10 anys al món discogràfic recuperant els seus orígens lingüístics, el català --el seu primer treball va serTots els colors--, i ha convidat set grups i solistes a participar en un homenatge que ja fa mesos que gesta."Es tracta d'un merescut tribut a tots els autors de la Nova Cançó, pel que han representat per al patrimoni i la cultura d'aquest país",explica el cantant de la banda i ànima d'aquest projecte. Dimecres, a l'Auditori, el grup vestirà de llargLa Cançó amb Rumba, envoltat dels artistes que han participat en aquesta gravació.

El llançament conté 14 cançons, totes en català, i inclou himnes comL'estaca, de Lluís Llach, encara que la majoria, aclareix Sicus,"són peces més oblidades i que molts joves ni coneixen".Es refereix a títols comEl nen que creia saber volar, de Marina Rossell, sobre un infant amb síndrome de Down, oL'home del carrer, de Quico Pi de la Serra, un vals jazzístic que Sabor de Gràcia interpreta amb Mònica Green i un cor gospel.

Amb Els Pets aborda la reivindicativaNingú no comprèn ningú, de La Trinca, i amb La Troba Kung-fu (grup liderat per Joan Garriga, ex-Dusminguet), la poèticaQualsevol nit pot sortir el sol, de Jaume Sisa. El conjunt Gertrudis ha optat perL'home estàtic, peça que Pau Riba va gravar fa 35 anys al discDioptria, i el jove Pepe Ortega --"el fill de Manzanita, que debuta en aquest disc i en català",explica Sicus-- recuperaràVenedor d'amor, una cançó de Martí Llauradó del 1965.

Notícies relacionades

Amb Txell Sust interpretaràQuè et sembla, Toti, la cançó que Ovidi Montllor va dedicar al seu amic i guitarrista Toti Soler, i amb D'Angelo,"un gitano brasiler establert a Catalunya",A Margalida, peça que Joan Isaac va escriure en memòria de Salvador Puig Antich."Crida el nom del teu amant, bandera negra al cor",diu aquesta profunda lletra que no apareix a la pel.lícula de Manuel Huerga. Ja sense la companyia de convidats, Sabor de Gràcia cantaràSifon, d'Ia & Batiste;Rumbeta, de Ramon Muntaner; dos títols que Maria del Mar Bonet continua enarborant al seu repertori,Què volen aquesta gentiAlenar, i un popurri dedicat a Serrat."En aquests 15 anys de professió he cantat tres peces de Joan Manuel, Paraules d'amor, Ara que tinc vint anys i Me'n vaig a peu, així que he decidit unir-les en una".

Però la versió que més impactarà és la que ha fet deL'estaca."Que consti que, com a la resta, no n'hem tocat l'essència, perquè ja és maca per si mateix, però rítmicament li hem introduït una bona remenada: el ritme de tres l'hem passat a quatre, amb el millor que sabem fer, el ventilador i el picament de mans. L'esperit, això sí, es manté".

Temes:

Els Pets