CINE // ESTRENA

Eastwood sedueix amb el seu film sobre Iwo Jima

La crítica alaba 'Banderas de nuestros padres', que rememora la famosa batalla

3
Es llegeix en minuts
NOELIA SASTRE / NOVA YORK

El llibre sobre la batalla d'Iwo Jima que James Bradley i Ron Powers van publicar el 2001 fa 14 setmanes que està en la llista dels més venuts. L'obra es titulaFlags of our fathersi narra una història tan poderosa que Clint Eastwood va decidir portar-la al cine. ¿El resultat? Una pel.lícula de 131 minuts que ha ressuscitat l'interès per la segona guerra mundial tant als EUA, on es va estrenar el 20 d'octubre i és la quarta pel.lícula més vista al país, com al Japó, on va obrir com la segona més vista. A Espanya s'estrenarà el 17 de novembre amb el títol deBanderas de nuestros padres.

Eastwood es va associar amb Steven Spielberg, va seleccionar un grapat de joves actors, un guionista de luxe --Paul Haggis, director deCrash--, i va rodar als EUA, Iwo Jima i Islàndia aquesta cinta alabada per la crítica com una de les millors de l'any en l'antesala dels Oscars.

"Sembla impossible oferir alguna cosa nova sobre la segona guerra mundial que els votants de l'Acadèmia de Hollywood no hagin revisat i paït moltes vegades. I aquí hi ha el títol d'Eastwood, que amb 76 anys proposa una nova perspectiva sobre la contesa i els homes que hi van lluitar",diuThe New York Times.

LA IMATGE DE LA BANDERA

Banderas de nuestros padresrecull el moment en què un grup de soldats van clavar la bandera americana a Iwo Jima. El pare de James Bradley, John, amb el sobrenom deDoci interpretat per Ryan Phillippe, va ser un dels sis homes que van fer onejar les barres i les estrelles al punt més alt de l'illa. Era la cinquena jornada de l'ofensiva americana que s'allargaria durant un mes.

Aquell instant va ser immortalitzat pel fotògraf Joe Rosenthal i aprofitat pel Govern nord-americà, que va preparar un triomfal retorn per als tres supervivents: Doc, Ira Hayes (Adam Beach, a la pantalla) i Rene Gagnon (interpretat per Jesse Bradford).

Eastwood tenia 14 anys el 1945. N'eren prou per poder recordar que la famosa imatge de Rosenthal es va convertir en un símbol de la victòria i l'heroisme delsmarines. Després es va saber que la foto no explicava tota la veritat: la bandera ja havia estat col.locada a la muntanya Suribachi unes quantes hores abans i aquella no feia més que substituir-la per a la fotografia. Segons alguns, un comandament militar es va voler quedar amb l'original com a record. Altres asseguren que la primera resultava massa petita.

El film exposa la sagnant lluita per l'illa i com els tres supervivents sabien que el seu heroisme era fruit de la casualitat. Eren al lloc just en el moment adequat. Però mentre Gagnon va capitalitzar la seva bona sort i Doc es va deixar portar, Hayes, consumit per la culpa, es va abandonar a la beguda. Els altres tres soldats que apareixen a la foto van morir a Iwo Jima.

A aquesta nova aposta d'Eastwood, que torna darrere de la càmera després dels Oscars deMillion dollar babyel 2004 (millor pel.lícula, director, actriu i actor secundari), la seguirà l'any que ve la seva següent entrega sobre la guerra que va dividir el món al segle XX. L'ha titulatCartes des d'Iwo Jimaper donar veu als soldats nipons i compta amb Ken Watanabe en el paper del general japonès que va defensar l'illa. Eastwood la va rodar en sis setmanes després d'editarBanderas de nuestros padres.

Notícies relacionades

"La forma en què filma una pel.lícula em recorda la seva passió pel jazz",apunta Phillippe."D'alguna manera es tracta d'improvisar. Hi ha alguna cosa molt musical en el seu treball".Eastwood acostuma a aconseguir el que vol en una o en dues preses."Li agrada que confiem en el nostre instint i quan li demanem més ordres respon: 'Ja hem arribat fins aquí. No ho arruïnem pensant'",expliquen Pepper i Bradford.

"Eastwood ha qüestionat l'heroisme des que Sergio Leone va fer d'ell una estrella. Aquesta és la pel.lícula d'un home vell en el millor sentit, amb tot el pes de l'experiència",escriu el crític Tom Charity."Una poderosa exploració de l'heroisme",afegeixVariety.