MÚSICA

Barenboim: "La música és una eina per entendre'ns"

El mestre i la Staatskapelle interpreten la 'Novena Simfonia' de Mahler a Barcelona

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

Daniel Barenboim torna aquest vespre (21.00 hores) al Palau de la Música Catalana per obrir la gira espanyola de la Staatskapelle de Berlín, una de les formacions musicals més antigues. Interpretaran laSimfonia núm. 9, de Gustav Mahler (1860-1911), un compositor especial per a aquesta formació."La Staatskapelle va ser la primera a gravar una simfonia completa de Mahler el 1928. Després durant el nazisme no es van poder interpretar les seves obres, cosa que es va recuperar després de la segona guerra mundial. L'orquestra conserva la tradició de Mahler",va recordar el mestre argentinoisraelià que des de fa anys brilla a l'escena tant en la seva faceta de pianista com en la de director.

Va lamentar que massa sovint es parli de Mahler en termes no musicals."La música només s'experimenta amb el so. El seu contingut no es pot articular amb paraules. Contràriament, en lloc d'un concert, s'oferiria una xerrada sobre la Novena",va dir fent broma.

El director, que gravarà el 15 de novembre aquesta mateixa obra, oferirà la integral de les simfonies de Mahler a Berlín a la primavera, alternant-se al podi amb Boulez.

El preocupa que als auditoris la joventut no ompli les butaques, un símptoma clar, segons ell, d'una greu malaltia: la falta d'educació musical."La música és una arma de doble tall perquè ens fa oblidar dels problemes del món però també ens dóna eines perquè ens entenguem",va assenyalar preocupat per la pèrdua de l'experiència humanística que suposa l'absència de l'assignatura de música."S'hauria de poder aprendre igual que la biologia o la química",va afegir convençut que si no es produeix"un canvi radical"i"voluntat política"per portar-ho a terme la música es convertirà en elitista.

Barenboim intenta combatre-ho transmetent les seves idees a les noves generacions de músics a Andalusia, a l'Acadèmia d'Estudis Orquestrals de la Fundació Barenboim-Said. Ahir algú va preguntar per les crítiques rebudes per l'alt cost de les seves ensenyances. Daniel Barenboim no va voler entrar en polèmica i va avançar que al maig, l'Acadèmia presentarà la seva pròpia orquestra."La West-Eastern Divan, el programa educacional i els diferents cursos a l'Acadèmia són un treball a llarg termini perquè formem els músics de demà. Amb el temps es veurà més clar el benefici",va dir.

DIVAN A NOVA YORK

Notícies relacionades

Fins ara la principal projecció per al Govern andalús ha estat a través de l'orquestra West-Eastern Divan, formació integrada per músics àrabs, israelians i andalusos sorgida a iniciativa de la Fundació en favor de la pau al Pròxim Orient. Cada estiu es reuneixen a Pilas (Sevilla). Acaben de llançar un disc, laNovena Sinfoníade Beethoven, que va ser gravat en directe amb el cor de la Deutsche Staatsoper de Berlín en ple conflicte al Líban."Va ser difícil. Les famílies lluitaven les unes contra les altres però continuem units tot i la guerra. L'orquestra es va convertir en una república sobirana",va recordar.

Aviat es tornaran a reunir, aquest hivern i excepcionalment, per actuar a Nova York. Oferiran un concert de comiat de Kofi Annan a l'ONU. També actuaran al mític Carnegie Hall.