TEATRE

La rehabilitació del Teatre Goya costarà 3 milions

Josep Maria Pou obrirà la temporada que ve amb 'The history boys', d'Alan Bennet

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

El Teatre Goya està preparat per ser derruït per dins i rehabilitat en profunditat. Si tot surt segons les previsions de l'arquitecte Toni Barrades, la renovada sala inaugurarà la temporada vinent al setembre o, com a molt tard, el Nadal del 2007.The history boys(Els alumnes de la classe d'història), d'Alan Bennett, obrirà la nova etapa del local propietat del Centre Aragonès de Barcelona, que Focus --empresa productora i exhibidora que ja controla el Romea, el Villarroel, el BTM, el Condal i el Borrás-- ha llogat per 25 anys.

Ferran Mascarell, conseller de Cultura; Fernando Cerón, subdirector de teatre de l'INAEM, i Daniel Martínez, de Focus, van oficiar ahir la presentació del projecte juntament amb el director artístic del teatre, Josep Maria Pou, així com Jacinto Bello (president de la Casa d'Aragó), Josep Maria Alentorn (Caixa de Catalunya) i el regidor de Cultura, Carles Martí. Les obres, que comencen a final de mes, costaran gairebé tres milions d'euros (2.843.557) dels quals gairebé dos (1.890.777) els aportarà el Consorci del Pla de Rehabilitació i Equipaments de Teatres de Barcelona, format per la Generalitat, el Ministeri de Cultura i l'ajuntament. Pel que fa a la resta, 772.780 procedeixen de Focus, i 180.000, del Govern d'Aragó.

PLATEA ELEVADA

El nou Goya tindrà capacitat per a 520 persones i el canvi més visible es produirà a la platea, que s'elevarà i es connectarà amb el primer pis per crear un gran foyer."El teatre serà nou per dins, a dintre d'una caixa que ja existeix",va destacar l'arquitecte Toni Barrades. Reforçar els fonaments, dotar-lo de mesures de seguretat, actualitzar i modernitzar les instal.lacions elèctriques i la caixa escènica, i col.locar un sistema de climatització són algunes de les mesures que es portaran a terme a l'espai, que va tancar les portes el 2004.

"Un teatre no és més que una tribuna. Des de l'escenari els intèrprets llancen interrogants perquè el públic els agafi al vol i es vagi trobant amb ells al llarg del temps per intentar resoldre'ls",va dir ahir Josep Maria Pou, actor i director que debutarà com a responsable artístic de la programació del teatre seguint els passos de Calixto Bieito, al Romea, i Javier Daulte, al Villarroel.

Notícies relacionades

L'aposta de Pou perThe history boyscom a espectacle inaugural és una demostració d'intencions. L'obra, que parla dels problemes educatius dels adolescents, ha triomfat a Londres i Nova York (Nicholas Hytner l'ha portat al cine)."Voldria que les noves generacions es retrobessin aquí amb els grans títols del segle XX i del repertori universal, d'autors com Ibsen i Pirandello; sempre vistos amb ulls de creadors d'avui",va assenyalar Pou, que compaginarà el seu nou repte amb el seu ofici de tota la vida.

El Goya, que programarà principalment en català, estrenarà dues produccions per temporada, una de les quals estarà dirigida pel mateix Pou. Entre els títols que es consideren per al futur figurenUn marit ideal, d'Oscar Wilde;Els absolts, de Jessica Blank i Eric Jensen;Servidor vostre, Orson Wells, de Richard France, iTruca un inspector, de J. B. Priest- ley. La Caixa de Catalunya patrocinarà les cinc primeres temporades amb 600.000 euros.

Temes:

Teatre Focus