FESTIVAL DE CINE DE SANT SEBASTIÀ

Saramago advoca per un pacte de no agressió amb l'islam

El director Fernando Meirelles portarà al cine 'Assaig sobre la ceguesa'

1
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / SANT SEBASTIÀ

"S'està fent de Déu un assassí i, si existís, no ho permetria".Qui parla així no és un teòleg, és un ateu. Però, sobretot, José Saramago és un intel.lectual que reflexiona sobre el mal que els fonamentalistes cristians i islamistes estan fent a la convivència. La solució, diu, no és l'Aliança de Civilitzacions, inventada per Zapatero i recolzada per altres polítics europeus:"És indispensable un pacte de no agressió entre l'islamisme i el cristianisme".

El premi Nobel de literatura forma part, per primera vegada, del jurat d'un festival de cine, el de Sant Sebastià, que presideix Jeanne Moreau,"una gran artista, però sobretot una persona excepcional".

Entre film i film, Saramago mostra el seu perfil d'home de lletres compromès. Als 84 anys no s'esvera davant els despropòsits de la societat actual. Sense pèls a la llengua posa cadascú al seu lloc, i defensa el respecte a totes les creences."Si n'hi ha, només existeix un déu",diu.

La tensió internacional i l'intercanvi d'acusacions entre polítics i líders religiosos, indiquen que ara"la intolerància es manifesta més",encara que té els seus antecedents. Per exemple, l'escriptor portuguès recorda que la Inquisició va ser una"organització criminal"que va perseguir i va matar milers de persones per les seves creences. I no dubta que el rebuig islàmic a la societat occidental és"en gran part"conseqüència del"menyspreu amb què nosaltres, els blancs guapos i cultes, hem tractat sempre tot allò que és àrab".

Notícies relacionades

La immigració --l'escriptor viu des del 1993 a les Canàries-- mereix un estudi"a escala planetària"perquè"viurem una època de grans migracions".L'origen d'aquestes allaus humanes, assenyala, és el colonialisme europeu, que va arrasar l'Àfrica i no va sembrar la llavor del progrés. Per tant, es fa una pregunta retòrica:"¿A on han d'anar?"els subsaharians.

En el maridatge entre cine i literatura, Saramago es compromet amb totes dues, ja que la seva obra és"literària"però"se'n pot treure un bon guió".El 30 d'octubre es reunirà amb el realitzador brasiler Fernando Meirelles (El jardinero fiel), que vol portar a la gran pantalla la seva novel.laAssaig sobre la ceguesa."No em penso ficar en el guió, de manera que el director té llibertat total. És com si a mi em diguessin com he d'escriure",afirma.