MÚSICA

Mercury reviu a Londres amb un musical i una gala

Diversos actes recorden el cantant de Queen, que avui hauria fet 60 anys

3
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL / PARÍS / ENVIADA ESPECIAL

Freddie Mercury hauria fet avui 60 anys. Va ser una llegenda ja en vida. Extravagant. Carismàtica. I irrepetible. Va marcar una època i una empremta inesborrable a la història de la música. El 23 de novembre de 1991 va anunciar que tenia la sida. Va morir l'endemà. Fa 15 anys que la seva potent veu es va apagar. Però no el seu esperit. Provocador i lliure.

Una actuació especial avui, a Londres, de Brian May i Roger Taylor, dins d'una gala benèfica per commemorar el 60 aniversari de Mercury, reanima la seva memòria. A més a més, divendres a la sala Bikini de Barcelona la banda argentina Dios Salve a la Reina recordarà la seva figura amb un concert. Però el millor encara ha d'arribar. Ahir al vespre, el teatre Olympia de París va acollir el musicalQueen, It's a kinda magic!,que el 14 de setembre s'instal.larà al teatre Tívoli de Barcelona. Un muntatge que recupera la seva fascinació per l'espectacle, la seva passió per viure intensament, els seus gestos i tot el seu glamur, al ritme d'una vintena de cançons seves. Aquest xou es basa en la gira de Queen de 1986. Les actuacions recuperen l'excèntric vestuari que hi va lluir Mercury, amant de les malles ajustades, combinacions agosarades i teles brillants.

No hi falten himnes comBohemian rapsody,We are the Championsi la peça que dóna títol a l'obra. Seran 10 funcions (fins al 24 de setembre) amb un atrevit protagonista, el cantant Craig Pesco, que no s'arronsa a l'hora d'abordar l'original música i personalitat de Mercury durant les dues hores de l'animat xou.

LA BANDA, EN ACTIU

La veritat és que el record de Queen és més present que mai. El grup, que insisteix a reflotar la marca sense el seu malaurat líder, a més a més de participar en l'homenatge d'avui al Dominium Theatre de Tottenham Court Road, es prepara juntament amb l'actual cantant, Paul Rodgers, per afrontar una nova aventura. A l'octubre es tancaran en un estudi per donar forma al que serà el primer compacte del grup des deMade in heaven, posterior ja a la mort de Mercury.

Parlant d'homenatges, la situació més inexplicable ha tingut lloc a la seva ciutat natal. A l'illa de Zanzíbar (Tanzània) s'havia de fer dissabte passat una gran festa a la platja en honor seu, però es va acabar suspenent. ¿El motiu?"Mercury havia violat l'islam amb la seva vida extravagant".Això és el que va assegurar el líder musulmà Azan Khàlid, de l'Associació per la Mobilització i Propagació Islàmica de Zanzíbar."Per això el van qualificar de reina",va dir Khàlid en referència al nom de la llegendària banda britànica, i va afegir que qualsevol cosa que vinculi Mercury amb la població musulmana de Zanzíbar és ofensiva.

Notícies relacionades

Farookh Bulsara (el seu verdader nom) va saber combinar rock, jazz, òpera i música de ball. Amb el seu prodigiós registre vocal cobria tres octaves i mitja, i això li permetia penetrar en una gran varietat d'estils musicals. ¿Qui no recorda el seu duel de refilets amb Montserrat Caballé a la cèlebre interpretació deBarcelona?

Els Queen es van convertir en el símbol de la pompa i la teatralitat del rock nascut els anys 70, i van conquistar el món el 1975 amb el discA night at the opera. I Mercury es va transformar en un mite de la música, tant pel seu inimitable estil com a cantant (combinant l'energia del rock amb el lirisme del bel canto) com per la seva faceta d'icona gai. Va deixar un llegat artístic que molts volen exhumar. I és que ja ho va escriure Mercury en una de les seves cançons més mítiques:"El xou ha de continuar-".