Pearl Jam sacseja Badalona amb energia elèctrica

Els veterans del grunge sembren la febre entre els seus fans amb una actuació salvatge

2
Es llegeix en minuts
JUAN MANUEL FREIRE / BADALONA

Lluny dels escenaris europeus des de fa sis anys i amb un sòlid nou disc en cartera, Pearl Jam ho tenia fàcil per triomfar a Badalona, amb un Pavelló Olímpic que, divendres a la nit, es va omplir gairebé del tot d'afins a la causa grunge. El quintet de Seattle no actuava a Catalunya des del maig del 2000, i aleshores ho van fer per presentar un àlbum,Binaural, que no va convèncer ni els seus fidels.

Abans-d'ahir, doncs, tot jugava a favor seu. El grup a càrrec d'Eddie Vedder es va voler donar del tot. Van ser dues hores i pocs minuts d'espectacle en constant alta tensió, 25 cançons ben escollides i ben atacades: el subratllat rabiós de la renovada notorietat d'una banda ja veterana que, gairebé ratllant la insipidesa, recupera la brutícia i la fúria.

En el pròleg --una mica dilatat-- els australians Wolfmother i la seva nostàlgia pels 70 van avisar que seria una nit de riffs gruixuts, ritmes potents i xiscles de la marca Robert Plant. Els herois de la nit van apadrinar el jove trio: Eddie Vedder cantantMind's eyea duo amb Andrew Stockdale, mentre que el guitarra Mike McReady va participar en el clímax final deWoman. Amb l'afegit de KennethBoom, Gaspar als teclats, l'actor principal va demostrar que no s'havia adormit als 90. En l'aparició sempre es va mostrar solvent i, a vegades, fins i tot superb, amb la veu profunda de Vedder i els savis trenats elèctrics de Mike McReady i Stone Gossard com a principals armes.

Entre el públic hi havia molta gent de vint-i-pocs anys, però va primar l'espectador que rondava la trentena. La successió dels èxits de la desesperació van animar l'emoció col.lectiva: van sonarAnimal,Breakerfall,In my treei una accelerada i afinadaEven flow, i la platea es va unir en una desesperació. Quan dos joves es van barallar per la pandereta que acaba de llançar, Vedder en va llançar una altra i, a continuació, va demanar pau: no és qüestió de repetir la tragèdia de Roskilde.

Notícies relacionades

GRUP DE MASSES

Des del seu debut el 1991 ambTen, sempre han estat grup d'estadis, però el tumult va sorprendre els de Pearl Jam."Esteu cantant molt bé, Barcelona",va dir Vedder després del seu primer bis ambBlack, per llançar-se després a una improvisació a partir de l'"oeoeoe"a què es va acabar sumant tota la banda. Quan va esmentar Gaudí com la seva cinquena cosa favorita, el soroll va pujar, pujar i pujar.Elderly woman behind the counter in a small town, unaCrazy Maryamb jam final de Crazy Horse iAlivevan fer augmentar l'emoció general, però en el segon bis hi va haver lloc per a versions de The Who (Baba O'Riley, amb Andrew Stockdale) i Ramones (I believe in miracles) que van tirar les grades avall. Encara són vius.