SEGURETAT EN EL TRANSPORT URBÀ

TMB generalitzarà la videovigilància en autobusos i metro contra l’assetjament sexual

  • Abans de finalitzar aquest any es començaran a instal·lar les càmeres i els equips de comunicacions als primers autobusos, amb la previsió que a principis del 2023 el nou sistema funcioni a tota la flota

  • A la xarxa de Metro ja hi ha instal·lades 8.000 càmeres amb transmissió d’imatges instantània en estacions i trens de les línies automàtiques L9, L10 i L11

TMB generalitzarà la videovigilància en autobusos i metro contra l’assetjament sexual
TMB generalitzarà la videovigilància en autobusos i metro contra l’assetjament sexual

/

2
Es llegeix en minuts

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) generalitzarà la videovigilància en temps real als seus autobusos i els trens del metro per dissuadir de l’assetjament sexual i afavorir la percepció de seguretat a les xarxes de transport públic metropolitanes abans del 2024. Rosa Alarcón, presidenta de TMB i regidora de Mobilitat de Barcelona, ha destacat en la presentació del pla que és un «salt qualitatiu en seguretat molt rellevant». «No volem que ningú ho passi malament quan viatgi amb metro o autobús, sigui l’hora que sigui», va afirmar.

A més de desenvolupar un sistema de videovigilància específic a l’interior d’autobusos i metros, que ja s’ha començat a incorporar, s’incrementarà la presència d’agents de seguretat, s’establirà un sistema de parades a demanda en rutes d’autobusos d’àrees perifèriques i es millorarà la il·luminació de vestíbuls, andanes i passadissos. El document definitiu d’aquest pla contra l’assetjament sexual s’ha desenvolupat i completat a través de la consulta al teixit associatiu i els ens locals que treballen en l’àmbit de les dones, impulsat per l’àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, la presidenta del qual i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, també ha intervingut en la presentació. «És un pas endavant, ja no teòric, sinó d’accions concretes, fruit d’un procés en què s’ha parlat amb entitats dels deu municipis de l’àmbit de TMB», ha apuntat Moret.

Licitació del projecte

Sobre la implantació de la vigilància, segons ha informat TMB, s’està acabant la tramitació interna per iniciar la licitació del projecte per als autobusos, amb inici aquest any i per un valor aproximat de 6 milions. En el sistema definitiu, les càmeres podran transmetre les imatges en directe i en diferit al Centre de Control de Bus i el Centre de Seguretat de Bus, des d’on se supervisa el servei diari, es gestionen les incidències de tot tipus i s’atenen les alarmes que puguin activar els conductors a bord dels autobusos.

Notícies relacionades

Abans de finalitzar aquest any es podran començar a instal·lar les càmeres i els equips de comunicacions als primers autobusos, amb la previsió que a principis del 2023 el nou sistema estigui funcionant en la totalitat de la flota (unes 1.140 unitats). Quant a la xarxa de metro, on actualment hi ha instal·lades més de 8.000 càmeres de videovigilància, la transmissió d’imatges ja és instantània a les estacions i els trens de les línies automàtiques (L9, L10 i L11) i s’està executant el projecte perquè també es puguin monitorar en temps real les de l’interior dels trens de les línies convencionals. Dins d’aquest projecte, pressupostat en 4,9 milions, ja s’ha implantat la videovigilància en temps real a tots els trens de la línia 5 i els més moderns de les línies 1 i 3 (uns 55 combois en total). 

La previsió és que a l’estiu s’hagi posat en funcionament a tots els trens, menys els 42 que s’han de substituir a curt termini, ja que les noves unitats de les sèries 7000 i 8000 s’estan construint amb un sistema de càmeres que ja incorpora la transmissió instantània de vídeo.