CORONAVIRUS

Crítiques municipals a les restriccions aplicades per la Generalitat per contenir la Covid-19

Alcaldes metropolitans reclamen al Govern que estableixi mesures «urgents» per frenar la pandèmia

També demanen a Salut que les restriccions vagin acompanyades de compensacions per «pal·liar les conseqüències»

zentauroepp55600588 barcelona 26 10 2020 la ciudad de barcelona en las primeras 201026164136

zentauroepp55600588 barcelona 26 10 2020 la ciudad de barcelona en las primeras 201026164136 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

La segona onada de la Covid-19 creix sense parar a Catalunya. Mentre els experts ja reclamen mesures «més contundents», el Govern de la Generalitat es debat entre implementar un confinament domiciliari de 15 dies o confinaments de caps de setmana. Municipis com Terrassa, Barcelona, Esplugues i Mataró també reclamen més restriccions per contenir la pandèmia i ajudar els sectors econòmics més afectats.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart (TxT), va criticar ja dilluns passat la «falta de concreció» de la Generalitat i va reclamar «claredat» a l’hora d’anunciar les mesures. «Es va informar d’un possible confinament total, avui es parla de confinar només el cap de setmana i al final el que tenim ara són restriccions en horari nocturn», va lamentar Ballart. El primer regidor egarenc va reivindicar també l’opinió dels municipis de l’àrea metropolitana a l’hora d’acordar les mesures. Ballart considera que se’n podrien modificar algunes «si escoltessin les demandes que fan els sectors econòmics des dels municipis».

També l’alcalde de Mataró, David Bote, ha demanat al Govern l’aplicació de «mesures urgents» per tal de contenir l’escalada de la pandèmia. Actualment, a la capital del Maresme el risc de rebrot està disparat (1.874) i la velocitat de transmissió de la malaltia és d’1,81. Segons ha informat Bote, el consistori mataroní ha enviat un informe a l’administració catalana en el qual qualifica d’«insuficient» el confinament nocturn i reclama mesures per reduir la interacció social també durant el dia. Tot i que no ha proposat mesures concretes, el primer regidor ha apuntat a restriccions que ja s’han aplicat en altres territoris, com la limitació d’aforament en llocs de culte o el tancament perimetral.

Acompanyar les restriccions amb més recursos

Una de les veus més crítiques ha sigut la de l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz (PSC), que retreu la decisió de la Conselleria de Salut de no realitzar un cribratge massiu a Esplugues després que l’ajuntament ho sol·licités dissabte passat. «A més dels cribratges massius, demanem cribratges selectius en els centres educatius», ha reiterat Díaz després de conèixer la resposta de la Generalitat.

Tot i que des del consistori espluguenc ressalten que tenen la voluntat de «col·laborar i cooperar» amb del Govern,  Díaz exigeix també que s’aportin «més recursos i personal» en els CAP de la ciutat i que «es millori la detecció» perquè, segons l’alcaldessa, «hi ha veïns que esperen des de fa una setmana per fer-se una PCR».

En la mateixa línia s’ha expressat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (Barcelona en Comú), que, en una entrevista en el programa ‘Planta baixa’ de TV3, ha alertat que els CAPs estan «al límit» i ha reclamat que es realitzin «les contractacions necessàries». Més enllà del reforç sanitari, Colau també ha sol·licitat ajuts per als sectors més afectats pels tancaments i restriccions. Així, ha destacat que «haurien d’aturar-se immediatament tots els desnonaments de famílies vulnerables».

Notícies relacionades

Per la seva banda, el ple de Sant Boi de Llobregat va aprovar per unanimitat el passat 22 d’octubre una declaració institucional en recolzament als sectors de l’hostaleria i la restauració i els centres d’estètica.  D’aquesta manera, l’Ajuntament exigeix que qualsevol mesura restrictiva en l’àmbit econòmic vagi «acompanyada de compensacions per pal·liar les conseqüències» per evitar així el tancament definitiu de molts d’aquests negocis.

Reobrir els centres d’estètica

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol (PP), també ha enviat una carta a la consellera de Salut per demanar la reobertura dels centres d’estètica i bellesa. Albiol justifica aquesta petició perquè, segons ell, «es tracta d’un sector segur, que ha fet una gran inversió per poder prestar el servei amb les màximes garanties de seguretat i que, està demostrat, no representa un focus de contagi».